Annons

Färre än 100 virusdöda i Spanien

För första gången på två månader noterar Spanien färre än 100 virusdöda det senaste dygnet.

Även Italien och Storbritannien har de lägsta dödstalen sedan mars.

Söndagens spanska siffra stannade på 87, vilket gör att det totala dödstalet är uppe i 27.650. Över 231.000 har konstaterats smittade.

Den senaste dagliga dödssiffran kan dock vara missvisande eftersom registreringen släpar efter på helgerna.

När det var som värst i början av april miste över 900 spanjorer livet varje dag i virussjukdomen covid-19.

Landet införde en av Europas striktaste nedstängningar den 14 mars. Sedan antalet döda och smittade fallit stadigt på sistone har regeringen lättat på restriktionerna.

Störst lättnader får en rad öar med små befolkningar. Från måndag kan invånarna på de mindre kanarieöarna La Graciosa, El Hierro och La Gomera samt på Formentera i Medelhavet, njuta av att få gå ut när som helst på dagen.

Premiärminister Pedro Sánchez ska ändå be parlamentet om en förlängning av det nationella nödläget till den 29 juni. Och myndigheterna överväger att utvidga det tvingande bruket av munskydd inom kollektivtrafiken, till alla allmänna platser.

”Det råder en omfattande enighet om att vi borde förstärka den obligatoriska användningen av masker”, säger hälsovårdsminister Salvador Illa.

Också i två andra hårt drabbade europeiska länder går utvecklingen åt rätt håll.

Italien rapporterar 145 virusdöda det senaste dygnet, det lägst registrerade sedan utegångsförbudet infördes. Sammanlagt har landet mist 31 980 personer.

Även de dagliga italienska smittfallen minskar. Totalt har drygt 225.000 fall noterats sedan utbrottet.

Söndagens statistik från Storbritannien visar på ytterligare 170 coronarelaterade dödsfall, det lägsta under ett dygn under restriktionsperioden som inleddes den 14 mars (med reservering för eftersläpad data). Det betyder 34.636 virusdöda totalt. Men osäkerheten kvarstår om hur stort mörkertalet är.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera