Annons

Farliga gruvmaskiner repareras på distans

LULEÅ. 

Att inspektera maskiner och anläggningar i gruvor är en utmaning för gruvbranschen. Med hjälp av AI vill forskare effektivisera underhållet i LKAB:s och Bolidens gruvor. 

”Det finns ett stort sug i branschen”, säger Ramin Karim, professor i underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet, LTU. 

Foto:Jack Mikrut

Automatiseringen och digitaliseringen av gruvorna i Sverige går i en rasande fart. LKAB har som mål att framtidens gruvor i Kiruna och Gällivare ska vara helt autonoma och elektrifierade. Boliden BOL -1,23% Dagens utveckling har långt framskridna projekt med bland annat fjärrstyrda borrar och eldrivna gruvmaskiner. 

När framtidens gruvor diskuteras hamnar fokus ofta på förarlösa fordon och eldrift. Men det finns fler områden som gruvföretagen ser över lite i det tysta. Ett sådant är underhållet där LKAB och Boliden krokat arm med forskare vid LTU i projektet AI Factory.

”Inom gruvområdet är inspektioner och ronderingar en process som är både tidsödande och som också kan vara farlig”, säger Ramin Karim. 

Det är där AI kommer in i bilden. Forskarna samlar in data från sensorer som till stor del redan finns i gruvorna. Det kombineras med information som samlas in från bland annat drönare som kan skickas ner i djupet. 

”Vi processar data i ”AI-fabriken” och hittar eventuella avvikelser och visualiserar det i en modell. Användaren ska kunna se anläggningen utan att gå in i den”, förklarar Ramin Karim. 

Forskarna i Luleå är långt ifrån noviser på området. De har tidigare utvecklat liknande system för järnvägssektorn, som i dag används av flera tågoperatörer. Med hjälp av AI är det lättare att förutse när lok, vagnar och räls behöver underhåll.

En del erfarenheter och AI-lösningar från tidigare forskning om järnväg går att använda även i gruvindustrin. Ramin Karim varnar dock för att försöka applicera det rakt av. Som exempel nämner han hur flera modeller för covidpandemins utveckling slagit helt fel. 

Ramin Karim, professor i underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.
Ramin Karim, professor i underhållsteknik vid Luleå tekniska universitet.Foto:Jens Kärrman

”En matematiker kan inte räkna på virusutveckling utan kunskap om virologi. Det är samma sak med AI, det handlar inte bara om algoritmutveckling utan det kräver förståelse av problemområdet”, säger Ramin Karim. 

Hans expertområde är drift- och underhållsteknik, men de mer specifika gruvkunskaperna kommer från LKAB och Boliden.

”För att ha användning av all data vi samlar in måste vi först veta vad som är ett normalutfall i driftmiljön. Det vet LKAB och Boliden, de säger kanske att det är helt normalt om den här maskinen vibrerar lite. Det är oerhört värdefullt för oss.”

AI har varit i ropet i ganska många år. Många olika branscher vill använda AI på olika sätt. Ramin Karim tycker att många börjar i fel ände. De utgår från stora mängder tillgänglig data i stället för att fråga sig vad de vill göra och sedan samla in data. 

”I bilindustrin skickar man in plåt på ena sidan och ut kommer en bil på andra. Det är bilen och inte plåten som är intressant. Det är samma sak med AI Factory, det är nyttan vi är ute efter”, säger Ramin Karim. 

Om allt går enligt plan hoppas LTU-forskarna att systemet ska kunna användas på riktigt i gruvorna under nästa år. 

”Implementationen kommer vara kort eftersom det finns ett jättesug. Det är uttalat från gruvföretagen att man vill få in den här teknologin i verksamheten”, säger Ramin Karim. 

Han och hans kolleger har redan siktet inställt på fler sektorer. I industrin kostar varje driftstopp stora pengar och det finns starka ekonomiska incitament för att systematisera underhållet. Redan i dag för forskarna samtal om ett projekt inom försvarsområdet. 

”Det är lite mer komplext och cybersäkerheten är en stor fråga. Vi får se om det är tänkbart och vad som går att göra”, säger Ramin Karim. 

Innehåll från NetAppAnnons

Flexibel och säker AI-utveckling med NetApp

Martin Wallin, Sverigechef NetApp och Fredrik Nygren, teknikchef NetApp.
Martin Wallin, Sverigechef NetApp och Fredrik Nygren, teknikchef NetApp.

NetApps AI-lösningar ger alla typer av organisationer full frihet och hög säkerhet i publika, privata och hybrida moln. Det är en verktygslåda som gör det möjligt att utveckla, testa, migrera och skydda egenutvecklade AI-lösningar och stora datamängder idag och imorgon. 

Tillgången på stora mängder affärskritisk data, insamlad under lång tid, är både en guldgruva och en utmaning för många företag som vill utveckla sina processer med AI och automation. 

– Vår data fabric-plattform gör det möjligt för alla typer av organisationer att arbeta med rätt data vid rätt tillfälle i rätt moln. Idag är det många företag som avvaktar med möjligheterna att utvecklas med AI i molnet. Det är frågor och osäkerhet om privata och publika moln, om ekonomi och om säkerhet. Men inte minst är det frågor om hur datan ska sorteras och migreras som gör att många tvekar, säger Martin Wallin, Sverigechef NetApp. 

Buffé av AI-möjligheter

Martin Wallin ser också ett skifte i hur organisationer tänker kring data och hur den kan användas med NetApps ONTAP AI-plattform, en referensarkitektur utvecklad i samarbete med NVIDIA, för användning i publika moln och privata datacenter.  

– Idag kan alla i en verksamhet vrida och vända på data, det har blivit en buffé av möjligheter för organisationen att skapa affärsnytta. Här är mjukvaran avgörande för att överblicka, analysera, flytta och kontrollera data. Med våra lösningar brukar vi beskriva oss som ”tech enablers”, men frågan om vilken AI-lösning som skapar mest affärsnytta är upp till varje företag att definiera.

NetApp samarbetar med ledande molnleverantörer som AWS, Microsoft Azure och Google Cloud kring lösningar för hantering av data. Många organisationer väljer att börja utveckla sina AI-lösningar i dessa miljöer, men över tid finns det ofta anledning att flytta hela eller delar av dem till ett privat moln. 

– Det finns stora tidsmässiga fördelar med att starta och bygga sin AI-lösning i det publika molnet, men när det är dags att börja använda den i större skala innebär det som regel betydligt högre kostnader. Med vår plattform finns det alla möjligheter att enkelt och smidigt ta hem sin AI-lösning. Det är en viktig möjlighet som inte får underskattas i den större kalkylen, säger NetApps teknikchef Fredrik Nygren. 

Martin Wallin och Fredrik Nygren tipsar också om initiativet AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens, där svenska företag och organisationer samarbetar för att accelerera tillämpningen av AI i Sverige. Som medlemmar bidrar NetApp med utrustning och kompetens för att sänka tröskeln till AI.

Marknadsledaren sedan 30 år

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

 Läs mer på: https://www.netapp.com/ai  

 

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera