Farliga brister när staten handlar it

Mångmiljardprojekt utan ansvarig, stora förseningar och andra oacceptabla brister präglar statens it-inköp.

Det anser regeringen som tillsätter en expertgrupp för att öka effektiviteten och lyfta digitaliseringen där Sverige halkat efter.

 

FALLGROP. Om poliser på fältet saknar ett bra it-stöd kan de inte utföra sitt arbete på bästa sätt, påpekar regeringen.
FALLGROP. Om poliser på fältet saknar ett bra it-stöd kan de inte utföra sitt arbete på bästa sätt, påpekar regeringen.Bild:TT

”Staten lägger oerhört stora belopp, uppemot 30 miljarder kronor varje år, på it-kostnader. Men tyvärr finns stora brister som behöver åtgärdas och dessutom en enorm outnyttjad potential där den offentliga sektorn måste bli bättre på att anpassa sig och ta till vara den allt snabbare digitala utvecklingen”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (s), med ansvar för de offentliga inköpen.

Som Di nyligen rapporterat slösas enligt expertbedömningar tiotals miljarder kronor av skattebetalarnas pengar bort genom ineffektiva upphandlingar varje år.

Enligt beslutet som fattades i förra veckan ska en särskild expertgrupp för digitala investeringar inrättas.

”Det blir en tillfällig organisation där vi samlar stjärnkompetensen inom projektstyrning på området. Vi har bland annat hämtat inspiration från länder som Danmark och Holland, där det finns goda erfarenheter. En viktig framgångsfaktor är att blanda erfarenheter och kompetens från näringsliv, akademi och offentlig sektor”, säger Ardalan Shekarabi.

Den nya gruppen ska bestå av tio ledamöter och ha stöd från ett kansli. Rekryteringen har inletts och ordförande blir Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronobergs län.

Statliga myndigheter ska ta råd från expertgruppen i samband med större it-relaterade investeringar.

De 20 myndigheter som omfattas, som Arbetsförmedlingen, Trafikverket och Polisen, står för 75–80 procent av de sammanlagda it-investeringarna i staten.

Vilka brister behöver rättas till?
”Till exempel saknar statliga it-projekt för sammanlagt 6,9 miljarder kronor någon person med uttalat ansvar för projektens resultat. Det är oacceptabelt och vi skulle inte tolerera att så stora summor hanteras så lättvindigt på andra områden”, säger Ardalan Shekarabi.

Ett annat mål är att snabba på genomförandet.

”I dag är snittiden 31 månader men det finns projekt som tagit sju år. Vi måste skynda på digitaliseringen av det offentliga Sverige, där vi ser att Sverige tappar i internationella mätningar.”

Enligt regeringen kan dåligt genomförda it-projekt också vara en direkt samhällsfara.

Ett exempel är misslyckandet inom Polismyndigheten med projektet Pust som innebar att enskilda poliser på fältet under lång tid saknade ett bra it-stöd.

”Målet med regeringens nya expertgrupp är att bryta trenden med långa, kostsamma projekt som inte lyckas och att få mycket bättre effekt och lägre kostnader på statens stora investeringar. Offentlig sektor måste också bli bättre på att utveckla smarta och intuitiva tjänster som underlättar vardagen för medarbetare, medborgare och företagare”, säger Ardalan Shekarabi.

Det finns ingen brist på uppdrag. För närvarande pågår 157 strategiska it-projekt inom staten med en total budget på 11 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?