1515

Fares Fares skådespelar och producerar i ny Viaplay-satsning

Efter en framträdande internationell skådespelarkarriär, med roller i ”Star Wars”, ”Westworld” och ”Chernobyl”, gör Fares Fares gör sin första svensktalande roll på nästan ett årtionde. 

I rysarserien ”Partisan” axlar han dessutom manteln som producent och manusförfattare och för Di berättar han om sin svenska favoritindustri. 

Fares Fares.
Fares Fares.Foto:Josefine Stenersen

”Vad gör svartskallen här?”

Fares Fares rollfigur Johnny får inget hjärtligt välkomnande i Viaplays nya storsatsning ”Partisan”, som utspelar sig i ett till synes fridfull ekologiskt jordbruk någonstans i den svenska sommaridyllen.

”Jag ville göra någonting som kunde ställa några frågor”, berättar Fares Fares om serien, som har premiär på söndag och som skildrar ett litet samhälle där renlärighet inom grödor följs av betydligt otrevligare tendenser. 

”Jag gillar inte ordet samhällskritik, men det är kanske en samhällsbeskådan i alla fall. Om vi inte passar oss så kanske det här kan bli en verklighet, i alla fall för vissa.” 

Förutom att spela huvudrollen i serien, mot Johan Rheborgs oroväckande odlare Kent, har Fares Fares spelat flera roller bakom kameran tillsammans med regissören Amir Chamdin. 

”Det var väldigt kul. När jag blev involverad så var det mest att jobba med Amir som lockade”, säger Fares Fares med hänvisning till regissören som också är känd som frontman i den svenska hiphop-gruppen Infinite Mass.  

”Jag hade några idéer som jag tyckte att jag kunde tillföra”, säger Fares Fares om sin egen inblandning i manusarbetet som snart kom att växa till en producentroll.  

Dessa för honom nya arbetsuppgifter kom snart att växa till att bli den stora delen av arbetet för Fares Fares. 

”Vi gick in från scratch och skapade serien så som den ser ut i dag.” 

Fares Fares, som träffar Di under en intensiv pressdag på Hotel Diplomat i Stockholm, säger att arbetsbördan möjligen blev lite väl stor. Nästa gång ska han antingen producera eller skådespela.  

”Skådespelare kommer att förbli min huvudsyssla. Jag vill fortsätta vara kreativ producent och manusförfattare också, men jag tror inte att jag kommer att kombinera det igen.” 

Fares Fares tror att skådespelarkarriären främst kommer att fortsätta på den internationella arenan, även om han säger sig ha längtat efter att få spela en roll på hemmaplan. Flerfaldigt guldbaggebelönade ”The Nile Hilton Incident” från 2017 var visserligen en svensk produktion, men språket var där arabiska för Fares Fares rollfigur.  

”Jag har inte filmat på svenska sedan Snabba Cash 2 som jag tror att vi filmade 2011.”

Sedan dess har Fares Fares medverkat i flera stora amerikanska produktioner. Star Wars-filmen ”Rogue One”, tv-serien ”Westworld” och Netflix-succén ”Chernobyl” som regiserades av svenske Johan Renck är några exempel. 

Skillnaden mot att jobba med svenska produktioner är främst monetär, säger han. 

”Det är uppenbart mindre budgetar. Då försöker man hitta andra lösningar. Vi är anpassningsbara, man vänjer sig snabbt.” 

Fares Fares sticker inte heller under stol med att han tjänat bra på sin karriär, men uttrycker inget större intresse för pengar eller placeringar. 

”Jag stoppar in dem på ett konto eller köper tv-spel”, svarar han på frågan om vad han gör med sina inkomster.  

Dataspel ligger honom nämligen varmt om hjärtat. Hans bror Josef Fares som regisserade Fares Fares debutfilm ”Jalla Jalla” ägnar sig i dag åt att skapa dataspel. Honom kan du läsa mer om i Di Weekend den 4 september. Fares Fares har gjort rösten till ett av spelen och testkör mer än gärna sin brors produktioner. 

”Jag är en storspelare själv, jag älskar dataspel”, säger han sedan och hyllar Sveriges framgångar i branschen. 

”Sverige är enormt stort inom tv-spel och produktion. Vi har många stora spelutvecklare som har varit med länge.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?