ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fångutbytet mellan Ryssland och Ukraina: ”Det är en öppning”

En uppmärksammad fångutväxling har skett mellan Ukraina och Ryssland.

Fångarna möts av jublande anhöriga.

Planen med ryska och ukrainska fångar har landat i Moskva respektive Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tv-bilder visar glädjescener på flygplatsen i Kiev när fångarna anländer och kramas om av vänner och anhöriga. Jubel och applåder hörs medan en större grupp män går av planet.

Ett stort medieuppbåd möter fångarna.

Statliga ryska medier rapporterade redan under morgonen om att fångutväxlingen inletts.

Strax före lunch bekräftade företrädare för det ukrainska presidentkansliet för AFP att ett flygplan med en grupp ukrainska medborgare ombord hade lyft från Moskva. Samtidigt lämnade ett ryskt flygplan den internationella flygplatsen utanför Kiev, enligt en talesperson för den ryska ambassaden i Ukraina.

Ingemar Oldberg, medarbetare inom Rysslandsprogrammet på Utrikespolitiska institutet, tror att händelsen kan förbättra relationerna mellan Ryssland och Ukraina.

”Det kan underlätta i alla fall. Fångutväxlingen är en liten sak i den stora bilden, men en ljuspunkt är det ju. Det är en öppning, en liten islossning, länderna emellan.”

Han menar att fångutväxlingen kan ses som en något större diplomatisk framgång för Ukraina än för Ryssland.

”President Volodymyr Zelenskyj har en stark ställning även om det kan komma en del kritik för att han har gett efter för Ryssland. Det var ju ett vallöfte han hade att få till en fångutväxling och bättre relationer med Ryssland.”

Symboliken i att den ukrainske regissören Oleg Sentsov ingår i fångutväxlingen, där 35 människor från vardera land ingår, mycket viktig, anser Ingmar Oldberg:

”Det är ju en av de största rättsskandalerna i rysk rättshistoria att han blev fälld på det sättet. Sentsov har ju varit en hjälte i Ukraina under de här åren.”

Oleg Sentsov greps 2014 efter att ha uttryckt stark kritik mot den ryska annekteringen av Krim. Ryska åklagare åtalade honom för att ha skapat en nationalistisk rörelse i Ukraina som är förbjuden i Ryssland. Han dömdes senare till över 20 års fängelse för terrorbrott och har nu spenderat fyra år i ryskt fängelse.

Fängslandet av regissören har väckt internationella protester. Förra året mottog han EU:s Sacharovpris för tankefrihet, döpt efter den ryske fredsaktivisten Andrej Sacharov.

Ukraina å sin sida får lämna över en av de huvudmisstänkta för nedskjutningen av det malaysiska planet MH17 över Ukraina i juli 2014 då 298 människor dog.

”Fast han har redan avgett sitt vittnesmål. Det rättsliga och det opinionsmässiga är klart sedan länge, hela världen vet att Ryssland ytterst låg bakom det hela”, säger Ingmar Oldberg som forskar om rysk utrikespolitik, inte minst relationerna med postsovjetiska stater.

Vad fångutväxlingen betyder för de två ländernas fortsatta förhandlingar om östra Ukraina återstår att se, påpekar Ingmar Oldberg:

Det kan underlätta i alla fall. Fångutväxlingen är en liten sak i den stora bilden, men en ljuspunkt är det ju.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer