1515
Annons

Familjen Wallenberg kritiseras i kinesisk media efter Huawei-förbudet

Efter att Post- och Telestyrelsen beslutat att inte låta Huawei delta i den svenska 5g-auktionen riktades kritik mot familjen Wallenberg i kinesiska medier, rapporterar Svenska Dagbladet.

Marcus "Husky" Wallenberg, Peter "Poker" Wallenberg och Jacob Wallenberg.
Marcus "Husky" Wallenberg, Peter "Poker" Wallenberg och Jacob Wallenberg.Foto:Jesper Frisk

Den kinesiska statliga nyhetsbyrån Nya Kina antydde i november att familjen Wallenberg ligger bakom beslutet att inte låta Huawei vara med och bygga ut 5g-nätet i Sverige. Detta för att få fördelar för sina bolag Ericsson och Saab, rapporterar SvD. 

”I sammanhanget med den snabba utvecklingen av 5g, som aktieägare i Ericsson och militärjätten Saab, försöker familjen Wallenberg att få en konkurrensfördel för Ericsson inom telekom och till och med dra nytta av ordrar från USA inom vapenhandeln. Driven av de två aspekterna ”tillit till USA” och ”vinstmaximering” har den (familjen, reds anm) blivit den hotande kraften bakom begränsningarna för 5g-utrustning från kinesiska tillverkare”, citerar tidningen kinesisk media.

Flera kinesiska medier har hakat på och beskriver familjen Wallenbergs hela släktträd och affärshistoria från 1800-talet och framåt. De tar även upp ABB:s och Astra Zenecas försäljning i landet. 


Två veckor för att flytta hela centrum

LULEÅ. 

I början av september är det dags. På några få dagar flyttar handlare och restauranger till Kirunas nya centrum.

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger”, säger Linus Niva, LKAB:s avdelningschef för samhällsomvandlingen. 

Nya Kiruna centrum.
Nya Kiruna centrum.Foto:Kiruna kommun
Snart historia
Snart historiaFoto:Mostphotos

Varje natt mullrar det till från underjorden i Kiruna. Det är ett ljud som hörs här varje natt, år efter år. Ljudet från sprängningarna långt under staden är en del av vardagen för invånarna,  som har en rätt krass syn på sin stad. Utan gruvan, inget Kiruna, brukar de säga. 

I slutet av 2003 meddelade gruvbolaget LKAB att sprickbildningen under staden gick snabbare än vad man hade trott. Året efter gick kommunen ut med ett historiskt pressmeddelande: ”Vi flyttar en stad” löd rubriken.

Under de 18 år som passerat sedan dess har järnvägen flyttats, liksom E10 och en rad pampiga kulturbyggnader. Andra byggnader som Bolagshotellet och Kirunas klassiska stadshus, och hela bostadskvarter, har rivits. 

Nu väntar den kanske största förändringen hittills under stadsomvandlingen. När sommaren blir höst ska Kirunas nya centrum tas i drift på allvar. Redan i dag är verksamheten i gång i det nya stadshuset, kulturhuset och det nya hotellet, men den första helgen i september flyttar centrumhandeln och restaurangerna in. 

Och fort ska det gå. 

”Själva flytten börjar skarpt den 15 augusti. Sedan har vi två och en halv vecka på oss att flytta över. Grundtanken är att majoriteten av handeln öppnar upp på nytt den 1 september”, berättar Linus Niva.

Gamla Kiruna.
Gamla Kiruna.

I flera år har kommunledningen och LKAB varit inne på att centrumflytten ska gå snabbt. Ingen näringsidkare vill vara ensam första affär på en byggarbetsplats och ingen vill vara den som är sist kvar i gamla centrum. Handlarna vill dessutom vara i ordning i sina butiker i god tid före julhandeln. 

Nystarten för nya centrum kommer att firas stort i Kiruna den första helgen i september. 

”Det här är en jättemilstolpe i samhällsomvandlingen. Vi ser fram emot att visa upp nya Kiruna för Kirunaborna”, säger Linus Niva. 

Nya centrums mittpunkt kommer vara torget där stadshuset, kulturhuset och hotellet finns. Från torget sträcker sig gatorna ut som fingrar mot den omgivande naturen.

”Det är en ny stad som ser ut på ett annat sätt, vilket vi tror ger mycket bättre förutsättningar för det lokala näringslivet. Det är en förändringsresa, inte minst mentalt. Det har gått från att det funnits en oro till att det finns en längtan att komma till nya centrum, helst nu på en gång”, säger Linus Niva.

Flytten ska förenklas av att lokalerna från början är byggda för sitt ändamål. 

”Vi har nyckelfärdiga lokaler som är inredda och färdiga, både butiker och lager. Man behöver inte bygga om eller ställa i ordning för att komma i gång med verksamheten”, säger Linus Niva. 

Totalt är det 38 handlare och restauranger som flyttar samtidigt. Utöver näringsidkarna är det ett 20-tal andra arbetsplatser som lämnar gamla Kiruna. Det kräver minutiös planering från LKAB som finansierar och organiserar samhällsomvandlingen. 

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger. Det är vad vi behöver i augusti. Det är ett jättearbete att säkra logistiken. Allt från att vi har kapaciteten med flyttfirmor till att det det finns vägar in till fastigheterna”, säger Linus Niva. 

Allt från parkeringar till toaletter måste fungera när många fordon och människor ska röra sig i området samtidigt. 

”Det är väldigt mycket som måste klaffa. Vi kommer behöva trafikvakter som kan se till att det inte parkeras hur som helst. Det krävs en ganska finmaskig planering”, säger Linus Niva.

För honom väntar bråda dagar i augusti. 

”Det svåra är att vi har kort om tid, det är många inblandade och mycket som ska koordineras. Vi har förberett oss under en längre tid, men nu ska det ske. Så det är klart att det finns en anspänning. För oss som jobbat med det här länge är det som en delfinal”, säger Linus Niva. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?