1515

Familjen bästa ekonomicoachen – skolan brister

Släkten är bäst. Åtminstone när vi ska bli plånbokssmarta.

Bara var fjärde hushåll säger sig ha fått privatekonomiska kunskaper i skolan.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

När Swedbank lät analysföretaget Kantar Sifo fråga svenska folket om hur privatekonomi har lärts in blev det en stark övervikt mot familj och släkt. Två av tre säger att någon i släkten stått för de privatekonomiska kunskaperna.

Undersökningen, som öppnade för flera svarsalternativ, visar att varannan person också själv läst på för att bli bättre på privatekonomi.

Däremot är det bara 24 procent som säger sig ha fått kunskaperna i skolan medan var åttonde hushåll har tagit hjälp av vänner och bekanta.

”Skolans roll är viktig, framför allt för de barn som inte får lära sig om privatekonomi hemma. Men allt ansvar kan inte ligga på föräldrar och skolan, det här är en viktig samhällsfråga”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Hur ser du på kritiken mot lättillgängliga konsumtionskrediter?
”Utbildning är det bästa konsumentskyddet. Konsumentverket har riktat stark kritik mot vissa aktörer för aggressiv marknadsföring av inte minst konsumtionskrediter.”

Privatekonomen är kritisk till att det finns bolag inom finansbranschen som är mindre noggranna i sin kreditprövning.

”Det är naturligtvis olyckligt”, säger Arturo Arques.

Av undersökningen framgår också att sju av tio hushåll sparar minst 10 procent av sin inkomst efter skatt varje månad. 15 procent av hushållen har möjlighet att spara en tiondel av nettoinkomsten men avstår, samtidigt som 13 procent säger att de inte kan spara ett motsvarande belopp.

”Som privatekonom skulle jag önska att alla hushåll kunde spara minst 10 procent av lönen, men det är inte realistiskt.”

Han pekar på att alla kan drabbas av exempelvis arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom.

”Därför är det viktigt att spara ihop till en sparbuffert som kan användas när ekonomin är ansträngd”, säger Arturo Arques.

 

 

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?