1515

Familjemedlemmar kan korttidspermittera varandra – ”man hoppar jämfota”

Både ägare och familjemedlemmar kan beviljas korttidspermittering, efter nya justeringar. Företagarna är dock kritiska till att bolag inte får vara på obestånd när de ansöker om stödet den 7 april.
”Då är det för sent för väldigt många”, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt. 

Lise-Lotte Argulander är expert på arbetsrätt på Företagarna.
Lise-Lotte Argulander är expert på arbetsrätt på Företagarna.Foto:Lars Clason

På torsdagen fattar riksdagen beslut om regeringens extrabudget, där krisåtgärder som korttidspermitteringar ingår. 

Tillväxtverket, som ansvarar för att hantera företagens ansökningar om permitteringar, har fått 20 miljoner kronor för att sköta uppdraget. 

Enligt Svenskt Näringsliv kan det röra sig om upp till 200.000 personer som permitteras till följd av pandemin. Tillväxtverket är försiktigt med uppskattningar, mängden ansökningar väntas dock bli massiv. 

”Det har krävts att stora delar av myndigheten ställt upp i förberedelseskedet. När ansökningen öppnar kommer vi både använda egna rutinerade handläggare och göra inlån från andra myndigheter. Vi behöver också rekrytera”, kommenterar Ulf Savbäck, enhetschef på Tillväxtverket.

Information om korttidspermitteringarna har ändrats och kompletterats på Tillväxtverkets webbplats sedan regeringen presenterade krispaketet. Till exempel var egenföretagare från början undantagna stödet. 

I slutet av förra veckan kom dock information om att ägare av aktiebolag, som är anställda och tar ut lön i det egna bolaget, ska kunna permittera sig själva. 

Nu meddelar verket att nära familjemedlemmar i samma hushåll som ägaren omfattas av systemet. Regeringen annonserade även justeringen på sin pressträff på onsdagen, där nya krisåtgärder riktade till småföretagare presenterades. 

”Vi gör en generös tolkning av lagen. Tolkningen är att juridiska personer inte har släkt – du kan inte vara släkt med ett aktiebolag. Därför undantar vi inte familjemedlemmar”, säger Ulf Savbäck. 

Företagarna välkomnar Tillväxtverkets och regeringens beslut som kommer att påverka mängder av företag, inte minst på landsbygden och inom turism-, hotell- och restaurangnäringen, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas expert på arbetsrätt. 

”Man hoppar nästan jämfota. Jag kan inte säga exakt hur många, men säkerligen har en majoritet av våra medlemsföretag, om de har anställda utöver ägaren, familjemedlemmar som anställda.” 

Enskilda firmor är dock fortsatt undantagna permitteringsstödet. 

”Det är tragiskt. Vi ligger på hårt att få till en ändring, antingen genom dispens just för den här pandemin eller genom andra stödåtgärder till enskilda företag, som ofta drivs av kvinnor”, säger Lise-Lotte Argulander. 

Tillväxtverket ser dock ingen möjlighet att enskilda firmor inkluderas utan att lagen ändras. 

”De som driver en enskild firma är oerhört viktiga, därom råder ingen tvekan. Men just den här insatsen grundar sig i en lag som är avsedd för anställda”, säger Ulf Savbäck. 

Ytterligare en olycklig aspekt av korttidspermitteringarna är att företaget inte får vara på obestånd, fortsätter Lise-Lotte Argulander. 

”Om man slår fast att företag inte får vara på obestånd den 7 april, då är det för sent för väldigt många. Ifall man flyttar tillbaka datumet för obestånd till innan krisen bröt ut, då skulle många fler kunna ansöka om stödet och gå i ide under en period för att sedan starta upp ganska snart igen.”

Ulf Savbäck kommenterar: 

”Vi har full förståelse för den synpunkten. Vi har inte gjort den tolkningen att det ligger inom vår möjlighet att göra en avvikelse från detta, det är så pass tydligt i lagen. Där är vi begränsade som myndighet.” 

I det stödpaket som Moderaterna presenterade den 23 mars ska också bemanningsföretag och välfärdsbolag omfattas av systemet för korttidsarbete. Enligt Tillväxtverket har dock bemanningsbolag rätt till stödet. När det gäller välfärdsföretag är svaret mindre glasklart. 

”Grundsatserna i lagen är 'verksamhet som huvudsakligen är finansierad av offentliga medel'. Först måste du göra en bedömning av vad 'finansierad' innebär – inkluderar det även leverantörer till staten? Här måste vi göra en tolkning”, säger Ulf Savbäck. 

Det är alltså inte givet att leverantörer till offentlig sektor är exkluderade?
”Vi har ännu inte bedömt den frågan, men våra jurister arbetar på den i detta nu.”

Ansökan om korttidspermitteringar öppnar den 7 april på Tillväxtverkets webbplats. Företag kan dock ansöka om stödet retroaktivt, från den 16 mars. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?