Annons

Familjeimperiet på köpoffensiv - tror starkt på solenergi

Handelsfokuserade Axel Johnson breddar med en förvärvsoffensiv för att bli vinnare på solenergiboomen. 

På kort tid har den familjeägda jättekoncernen investerat i flera solcellsbolag i både Sverige och Norge.

Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo med Stina Andersson, operativ chef på Axel Johnson.
Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo med Stina Andersson, operativ chef på Axel Johnson.Foto:www.alexasensi.com
Stina Andersson, operativ chef på Axel Johnson tillsammans med Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo.
Stina Andersson, operativ chef på Axel Johnson tillsammans med Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo.Foto:www.alexasensi.com

”Vi tror starkt på den centrala roll som solenergi kommer att spela i framtidens energisystem, och med den här investeringen ökar vi markant vår närvaro inom området”, säger Stina Andersson, operativ chef på Axel Johnson. 

Koncernen, som är en av Sveriges största familjeägda företagsgrupper och mest känd för sitt ägande i detaljhandelsföretag som Åhléns och börsnoterade Axfood, avtalade i fredags i förra veckan om sin senaste solinvestering. 

Totalt går Axel Johnson in med 177 miljoner norska kronor, motsvarande cirka 184 miljoner svenska kronor, i det norska solenergibolaget Otovo. Affären är en del i en nyemission där Otovo får in 150 miljoner norska kronor. Förutom nyemitterade aktier till teckningskursen 95 kronor kommer Axel dessutom att köpa aktier från befintliga ägare. 

Oslobaserade Otovo startades 2016 och har förutom i hemlandet även etablerat sig i Sverige, Frankrike och Spanien med sikte på fortsatt snabb expansion. Affärsidén bygger på en plattform där villa- och radhusägare som vill installera solceller kopplas ihop med lokala installatörer. 

”För Otovo innebär stödet från en av Europas mest framåtriktade detaljhandelsgrupper och den finansiella förstärkning detta innebär, en bekräftelse på att vi är på väg att bygga en europeisk marknadsledare inom solenergi för konsumenter”, säger Andreas Thorsheim, vd och grundare av Otovo.

När Stina Andersson, som tidigare varit investeringsdirektör för Kinnevik och strategichef på Tele2, rekryterades till den nyinrättade posten som operativ chef på Axel Johnson var det som ett led att nå målet om en breddning och jakt på nya affärer.

”Axel Johnson har som mål att om tio år kommer hälften av verksamheten bestå av saker vi inte gör i dag. Det betyder att vi måste hålla hög takt i förnyelsearbetet, såväl genom affärsutveckling i våra koncernbolag som genom förvärv”, sa koncernchefen Mia Brunell Livfors i samband med att rekryteringen offentliggjordes i fjol.

Och solenergi är alltså en växande del i Axel Johnsons nya verksamheter.

”Otovo passar perfekt in i vår investeringsstrategi, med sin ambition att hjälpa hushåll att snabbt och enkelt nyttja solenergi, med hjälp av teknologi som sänker kostnaderna för konsumenten”, säger Stina Andersson. 

I juli i år gick Axel Johnson också in som delägare i svenska Eneo, ett annat solcellsbolag som bland annat driver solcellsanläggningar åt större företag. Bland kunderna finns Toyota och Swedbank. Solenergi är att område som kommer att växa kraftigt framöver, både i Sverige och globalt, tror Axel Johnson

”Vi vill investera i briljanta entreprenörer inom området med underliggande tillväxt som passar Axel Johnsons värdering och långsiktighet”, sa Stina Andersson när investeringen i Eneo offentliggjordes. 

”Vi ser att den tjänstemodell för solenergi som Eneo driver har vuxit snabbt i USA och vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa en ledande position när vi gör motsvarande tillväxtresa i Europa.”

Axel Johnson ökade 2018 omsättningen till 82,3 miljarder kronor (77,2) och medan resultatet efter skatt backade till 2,1 miljarder kronor (2,4).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?