Familjeföretagets teknik ska hålla världens största spegelteleskop rent

Som mångårig leverantör till kärnkraftsindustrin tog Fagerström Industrikonsult sikte på en helt ny utmaning. Världens största spegelteleskop ska byggas i Chile – med teknik från det lilla Helsingborgsföretaget.

Så här kan det extremt stora spegelteleskopet E-ELT som uppförs på ett berg i Chile komma att se ut. Det blir Fagerström Industrikonsults jobb att hålla jättespegeln, 39 meter i diameter, ren.
Så här kan det extremt stora spegelteleskopet E-ELT som uppförs på ett berg i Chile komma att se ut. Det blir Fagerström Industrikonsults jobb att hålla jättespegeln, 39 meter i diameter, ren.Foto:ESO/L Calçada
Carl Johan Fagerström och Per Fagerström trivs bland alla ritningar. Fagerström Industrikonsult, Helsingborg, tog nyligen hem storordern till världens största spegelteleskop i Chile.
Carl Johan Fagerström och Per Fagerström trivs bland alla ritningar. Fagerström Industrikonsult, Helsingborg, tog nyligen hem storordern till världens största spegelteleskop i Chile.Foto:Björn Solfors

Det smått osannolika beskedet damp ned i mejlboxen i december. I konkurrens med globala miljardföretag stod det klart att Fagerström Industrikonsult i Helsingborg, med 26 anställda, tagit hem en unik order till bygget av världens största spegelteleskop.

”ESO, European Southern Observatory, ska uppföra spegelteleskopet på ett berg i Chile. Själva kupolen kommer att vara 100 meter i diameter, och teleskopet gör det möjligt för astronomer att identifiera galaxer mer än 13 miljarder ljusår bort”, säger Per Fagerström, grundare och ägare av Fagerström Industrikonsult.

”Det är första gången någonsin ESO tilldelar en så stor order till ett så litet företag.”

Spegelteleskopet består av 798 spegelelement, som tillsammans kan generera 15 gånger så skarpa bilder som Hubble-teleskopet. För att klara det måste jättespegeln, 39 meter i diameter, hållas ren från smuts och partiklar. Och det är här Helsingborgsföretaget kommer in i bilden, med en egenutvecklad tvättanläggning.

”I vår lösning etsar vi bort spegelskikten med en kemisk process och får i slutänden en glasskiva som är ren på en nivå som är svår att uppfatta”, säger sonen Carl Johan Fagerström, som just tagit över som vd.

”På berget finns inte vatten och avlopp. I vår lösning bygger vi också en anläggning för att skapa ultrarent vatten, och återanvänder dessutom 95 procent av alla vätskor.”

Rena affärsidéer är dock inget nytt för företaget. Fagerströms är sedan länge en global leverantör av maskiner som tvättar bort radioaktivitet på system och komponenter inom kärnkraftsindustrin. I ett par länder, som Sverige och Tyskland, brottas dock kärnkraften med nedläggningsplaner.

”Under avvecklingen av svenska Ringhals minskade efterfrågan på våra konsulter, och vi började titta på andra möjligheter. Vi började bland annat att arbeta med forskningsanläggningen ESS i Lund, där man har god nytta av kärnkraftsteknisk kompetens”, säger Per Fagerström.

Tack vare samarbetet med ESS hamnade företaget på en big science-mässa, där de första kontakterna med ESO togs. Efter flera tuffa kvalificeringsrundor erbjöds Fagerströms slutligen att få lämna en skarp offert till det gigantiska teleskopprojektet. Att våga tänka nytt blev sedan en viktig, och samtidigt lite riskfylld, pusselbit i kampen om uppdraget.

”Vårt ledord är alltid att hitta lösningar och konstruktioner ingen annan tänkt på. När vi tittar på problemen, och de lösningar kunden efterfrågar, kan vi vara rätt bökiga och fråga: Är det verkligen det här ni vill ha? Varför inte göra så här i stället?”, säger Per Fagerström.

Under varje spegelelement, med en prislapp på cirka en miljon kronor vardera, sitter känslig elektronik. I Fagerströms lösning slipper man flytta de dyrbara segmenten för att tvätta dem – vilket blev en vinnande strategi.

”När lösningen ser annorlunda ut, jämfört med vad de efterfrågat, är förstås risken att man hamnar direkt i papperskorgen. Men vi märkte på deras efterföljande frågor att de blev genuint intresserade”, säger Carl Johan Fagerström.

Om 30 månader ska allt vara levererat till projektet. Exakt vad ordern är värd vill de inte avslöja.

”Men vi kommer att dubblera vår omsättning till runt 50 Mkr både i år och nästa år”, säger Carl-Johan Fagerström.

Därmed inte sagt att kärnkraftsnischen är på väg bort i bolaget. Tvärtom. Många länder, bland annat Kanada, storsatsar på kärnkraft framöver – och även i länder där trenden går åt motsatt ser Fagerströms affärsmöjligheter.

”Om du lägger ned driften av ett kärnkraftverk måste du tvätta jättemycket. Så det finns goda affärsmöjligheter för oss i avvecklingen också.”

I Sverige är läget fortsatt osäkert. Fagerströms har trots det rott hem en stor affär till det svenska kärnkraftverket Forsmark, med en första leverans i januari 2021.

”Det är klart att Forsmark ska få köra i 20–25 år till. Men eftersom de inte vetat hur framtiden ska se ut har de gjort väldigt lite investeringar i sina dekontamineringsverkstäder, där man tar bort radioaktivitet på komponenter. Så nu byter de i princip ut all utrustning, och har beställt 17 enheter av oss”, säger Per Fagerström.

Samtidigt verkar de i en bransch som är hyfsat okänslig för konjunktursvängningar – liksom den nuvarande coronakrisen.

”Dessutom ligger de stora projekten i designfasen, så vi blir för stunden inte påverkade av begränsningar som komponentleveranser eller dylikt. Håller det däremot i sig över en längre så kan det komma påverka projekten rent tidsmässigt”, säger Carl Johan Fagerström.

”Vi skulle ha rest till Madrid nu på fredag med hela företaget, men har såklart fått ställa in. Flera av årets mässor och konferenser kan nog också komma att ställas in. Med en utdragen process är det omöjligt att säga hur det påverkar oss. Vi kan bara jobba efter den fakta som finns, och de riktlinjer som ges, och får anpassa oss efter hand.”

Familjeföretaget, som dessutom befinner sig mitt i ett generationsskifte, har med andra ord fullt upp.

”Karriärmässigt har jag haft det absolut roligaste året i mitt liv”, säger Carl Johan Fagerström.

”Dels avseende alla projekt som har kommit in, dels att generationsskiftet har tagit fart. Både Per och jag har hittat våra nya roller, han släpper över mer och mer till mig, samtidigt som vi ibland har häftiga och dynamiska diskussioner. Men det är bra. Det driver företaget framåt.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?