Familjeföretaget rustat för att undvika kalldusch

VÄSTERÅS. Daniel Krusmans väg in i företaget blev tuff.  Men en order till Saudiarabien stakade ut vägen för Krusman Nödduschar som nu växer genom export och kundanpassning.

Nästa mål är att nå 50 Mkr i omsättning.

”Nödduscharna hade följt mig genom hela min uppväxt då familjeföretaget var en stor del av hela familjens liv”, säger Daniel Krusman, ägare av Krusman Nödduschar.
”Nödduscharna hade följt mig genom hela min uppväxt då familjeföretaget var en stor del av hela familjens liv”, säger Daniel Krusman, ägare av Krusman Nödduschar.Foto:Ida Thunberg
Väggmonterad ögondusch med uppsamlingsskål.
Väggmonterad ögondusch med uppsamlingsskål.Foto:Ida Thunberg

”Jag var bara 25 år när min pappa dog och jag fick ta över företaget. Det var ingen enkel tid”, berättar Daniel Krusman.

Detta var i mitten av 1990-talet. Några år tidigare hade Daniel Krusman inte ens tänkt jobba över huvud taget i bolaget utan han bodde i Tyskland med en helt annan tänkt framtidsagenda. 

Men pappan Lennart Krusmans svåra lungsjukdom ändrade alla tidigare planer. 

Och branschen var långt ifrån okänd för Daniel Krusman. 

”Nödduscharna hade följt mig genom hela min uppväxt då familjeföretaget var en stor del av hela familjens liv. Som barn fick jag möjlighet att följa med mina föräldrar på tjänste­resor och redan då ­träffade jag många branschkollegor.”

En viktig milstolpe för bolaget kom strax efter faderns död i samband med internets intåg. Krusmans var tidigt ute med en egen hemsida, och den tog dem bland annat till den första stora internationella ordern, i Saudi­arabien. 

I dag är exporten central.

”Vi exporterar våra produkter till Mellanöstern, Europa och Sydostasien”, säger Daniel Krusman.

Krusman Nödduschar har ett dotterbolag i Finland med uppdrag att jobba ännu mer mot den ryska och baltiska marknaden. 

Sedan början av 2019 har man också en anställd i Mellanöstern, som Daniel Krusman menar är en mycket viktig marknad då företaget satsar mycket på affärer inom energisektorn.

”Vi måste vara där den tillverkande industrin finns och där det investeras. Vi har haft många fina år i Sverige och Skandinavien men vi ser ­tydligt att den tillverkande industrin minskar i vårt ­närområde.”

Nödduscharna säljs framför allt till arbetsplatser som hanterar farliga ämnen där människan kan bli ofrivilligt exponerad av dem.

”Många av våra konkurrenter har en gigantisk produktkatalog. Vår är jätteliten, och anledningen till det är att vi tillverkar första hjälpen-­produkter. De ska finnas på en plats där de kan rädda liv och då kan en produktanpassning behövas”, säger Daniel Krusman.

”Vi har alltid satsat på att anpassa produkten efter den aktuella industrin. Visst ­sparar vi pengar på att standardisera och det gör vi när vi kan. Men vi har och kommer alltid att vara beredda att ta tiden och kostnaderna för de kundanpassade lösningarna.”

2019 blev Krusman Nödduschar utsett till Gasellföretag. 2018 ökade omsättningen med 46 procent, och Daniel Krusman säger att det fungerade med den snabba tillväxttakten tack vare god förberedelse och en trygghet genom egna pengar på banken. 

Ett internt projekt kallat ”Next level” som har pågått under ett par år har också betytt mycket för utvecklingen. I projektet är alla 

i företaget involverade på olika sätt. Punkt för punkt gås diverse processer igenom, effektiviseras, omformas vid behov, och så vidare.

Sunda finanser har varit en viktig ledstjärna för Daniel Krusman genom åren.

”Vi ska växa med vårt eget kapital och återinvesterar det mesta av våra vinster i företagets framtid”, säger han.

”Jag sitter inte och hyvlar ut en massa pengar till mig själv, utan jag ser till att det finns pengar i bolaget för att kunna parera tuffare perioder om det behövs.”

Nästa mål är att nå 50 miljonersgränsen, och detta genom organisk tillväxt.

”Våra konkurrenter om­sätter mycket mer än oss, så vi har alla möjligheter att växa. Under det senaste året så har vi investerat mycket 

i produktutveckling och kommer inom de närmaste åren att komma ut med en hel del nyheter som vi tror mycket på”, säger Daniel Krusman.

”Även om det skulle bli en ekonomisk avmattning så kommer det alltid finnas ­platser där det byggs och investeras.”

Han ser också en potentiell fördel med att högtrycket dämpas något.

”Under en ekonomisk avmattning när tiderna inte är så goda brukar företag gå igenom sina befintliga leverantörer och se om det finns kostnader att spara. När allt rusar på finns sällan tid för sådant, och många ligger kvar i avtal utan att tänka på det.  Men nu kan det bli en möjlighet för oss att visa vad vi kan erbjuda. Det är vi rustade för nu!”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?