Hoppa till innehållet

Annons

Familjeföretag går bättre när dottern tar över

Det är betydligt mer sannolikt att söner tar över familjeföretag, men när döttrarna väl tar över går bolagen bättre finansiellt och kvinnorna möter inte samma motstånd som i övriga näringslivet. Det visar forskning från Handelshögskolan och Jönköping International Business School. 

”De har verkligen alla bakom sig”, säger forskaren Lucia Naldi. 

Lucia Naldi, professor i företagsekonomi.
Lucia Naldi, professor i företagsekonomi.Foto: Patrik Svedberg

Andelen kvinnliga vd:ar i näringslivet är låg. Enligt de senaste siffrorna från Bolagsverket innehar kvinnor bara 22 procent av posterna, och siffran är ännu lägre för börsnoterade företag.

Samma tendens märks när familjeföretag ska genomgå ett generationsskifte. Det är tre gånger mer sannolikt för en son än en dotter att ta över, visar en studie från Jönköping International Business School, JIBS och House of Innovation vid Handelshögskolan i Stockholm. Forskarna har utgått från SCB:s data och sållat ut de familjer där det finns både en dotter och en son. Av 8.000 undersökta företag efterträddes 360 av en son eller dotter, och av dem togs endast 18 procent över av dottern.

”Vår hypotes var att det skulle vara svårare för döttrarna på grund av stereotyper, och våra intervjuer tyder på att de stereotyperna är starka även i en familjeföretagskontext”, säger Lucia Naldi, professor i företagsekonomi vid JIBS och en av forskarna bakom studien.

Däremot är det inte bara föräldrarna som ser det som självklart att sonen ska ta över. Den uppfattningen delas också av döttrarna.

”Det är inte bara så att man blir diskriminerad. Det finns också stereotyper i samhället som gör att de här kvinnorna ser sig själva som mindre lämpliga som företagsledare”, säger Lucia Naldi.

Enligt studien tar det fyra till fem år längre för en dotter än en son att ta över, och döttrarnas bolag går också bättre ekonomiskt, enligt ett preliminärt resultat. Annan forskning från samma lärosäte har tidigare visat att kvinnor tenderar att ha högre utbildning och mer erfarenhet än män när de söker en vd-tjänst, vilket forskarna tror kan förklara skillnaderna.

Efter att studiens kvantitativa del var klar fortsatte forskarna med analysen av kvalitativa intervjuer för att få en djupare förståelse för orsakerna. Det som framkommit i samtalen är att det finns fördelar med att som kvinna ta över ett familjeföretag jämfört med ett annat bolag.

”Det vi har märkt är hur viktigt det är att familjeföretaget ska fortsätta i familjen. Det är svårare för döttrar att ta över, men när de väl gjort det så står familjen verkligen bakom dem, till skillnad från andra företag där kvinnor kan få ett bakslag när människor omkring dem inte ser dem som perfekta ledare.”

Så det kan vara bättre för kvinnor att ta över ett familjeföretag jämfört med annat bolag?
”Precis, men vi har inte riktigt jämfört det statistiskt, utan det är vad vi hör i intervjuerna. De döttrar som tar över upplever inte att de blir ifrågasatta när de har blivit chefer, för då är det viktigaste att det är någon från ägarfamiljen. De har verkligen alla bakom sig”, säger Lucia Naldi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera