1515

Familjebråk i kanadensisk mediejätte – maktdramat avgjort i domstol

En fickringning har lett till en öppen dispyt inom en av Kanadas rikaste familjer, som äger mediejätten Rogers Communication. Nu har saken avgjorts i domstol. 

Ken McEwan har representerat Edward Rogers i de juridiska förhandlingarna.
Ken McEwan har representerat Edward Rogers i de juridiska förhandlingarna.Foto:Darryl Dyck

I Kanada har en dispyt inom en av landets största medie- och kommunikationsbolag spelats upp inför öppen ridå, med ett händelseförlopp som för tankarna till tv-serien Succession. 

Det handlar om börsnoterade Rogers Communication, som ägs av en av Kanadas rikaste familjer. Men oenigheter inom familjen och företaget har lett till bråk om vem som ska leda bolaget framöver, något som nu avgjorts i domstol. Det rapporterar The Guardian.

Det hela började med att Edward Rogers, son till Rogers Communications grundare, i hemlighet försökt ersätta bolagets vd Joe Natale med finanschefen Tony Staffieri. Arvingen har vid senare tillfälle kommenterat att han inte varit nöjd över vd:ns prestationer och att han ställde sig kritisk till om han skulle kunna leda bolaget genom förvärvet av konkurrenten Shaw Media som man väntar på ska godkännas. Planen avslöjades då finanschefen av misstag fickringde vd:n samtidigt som han pratade om komplotten med en annan person. 

Flera styrelsemedlemmar, bland annat Edward Rogers egen mamma, har tagit strid för att behålla den nuvarande vd:n. De har även fråntagit honom titeln som styrelseordförande. 

Det har dock inte hindrat Edward Rogers, som i sin tur svarat med att omedelbart ersätta flera medlemmar i styrelsen och därefter hållit ett möte för att återigen rösta fram honom som ordförande. 

Händelseförloppet har fått systern Martha Rogers att ta bladet från munnen på Twitter:

”Jag ser att Ed har utnämnt sig själv till styrelseordförande. LOL. Det här ska tolkas lika seriöst som om han hade utnämnt sig själv till kung av England.”

Men nu ger alltså kanadensisk domstol honom rätt till det despotiska beslutet. Edward Rogers bedöms ha den lagliga rätten att byta ut styrelsemedlemmar utan att saken röstas om på en bolagsstämma. Han är därmed också officiellt tillbaka i rollen som styrelseordförande. 

Joe Natale sitter kvar som vd. 

”Familjebråk är en intressant bakgrund till den här dispyten som påminner om ett Shakespeare-drama”, skriver domaren Shelley Fitzpatrick. 

Arvingen skriver i ett uttalande att hans familj ”har meningsskiljaktigheter precis som alla andra familjer... Jag är hoppfull kring att vi kan lösa det privat, så som familjer gör.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?