1515

Falska recensioner ska locka välbärgade supportrar

Rysk ekonomi har drabbats hårt av västerländska sanktioner. Men under fotbolls-VM hoppas lokala företag kunna sko sig på välbärgade supportrar – och det med mer eller mindre ärliga metoder.

"Vad kan du göra om inga serber eller svenskar besökt er tidigare och därför inte lämnat någon recension?", frågar Bacon Agency i en broschyr som nått en restaurang i Jekaterinburg.

"Skriv den själv!", uppmanar marknadsföringsbyrån som för 570 dollar, motsvarande nästan 5 000 kronor, lovar en plats på Tripadvisors topp tio-lista.

Falska recensioner är ett utbrett fenomen – men ovanligt för ett företag att diskutera så öppet. Incitamenten ökar dock inför ett evenemang som fotbolls-VM, enligt experter som Reuters talat med.

När nyhetsbyrån granskar recensioner av restauranger i sex av de elva städer där VM äger rum märker de att mängden misstänksamma inlägg ökar ju mer världsmästerskapet närmar sig. En restaurang som serverar italiensk mat cirka 20 minuter från stadion i Kaliningrad, brukar få runt en recension i veckan – men får plötsligt in 45 stycken som alla ger betyget fem stjärnor.

Roman Baldanov, ägare av Bacon Agency, bekräftar att man erbjuder tjänsten – men att man bara vill fungera som en mellanhand mellan restauranger och frilansare som skriver de falska recensionerna.

"Vi testar bara en nisch eftersom vi ser att det finns en stor efterfrågan. Det är inte så att vi är 'bad guys' som kommer in och säger att vi måste börja bedra folk... Alla restauranger vet att recensioner kan beställas, och många använder dessa tjänster", säger han till Reuters.

Enligt honom är det ingen som nappat på erbjudandet.

"Svaren vi fått har varit: Tack, men vi gör redan detta själva".

I ett strategidokument som nyhetsbyrån tagit del av förklarar Bacon Agency hur de kringgår Tripadvisors algoritmer för att avslöja falska inlägg.

Tricket är att använda sig av olika IP-adresser, enheter, webbläsare och operationssystem. Varje konto har en historia av tidigare publiceringar och recensionerna är fulla med detaljer kring såväl meny och dekor, vilka kompletteras med "riktiga" fotografier som tas av restaurangerna själv.

Tripadvisor hävdar dock att de arbetar aktivt med all form av manipulation.

"Vår utredningsgrupp är proaktiv och extremt effektiva i avslöjandet av de som försöker lura systemet för pengar", säger Tripadvisor i ett uttalande.


Innehåll från ToyotaAnnons

Experimentstaden som kan avslöja vår framtid

Vätgasdrivna och självkörande fordon, assistansrobotar och artificiell intelligens som övervakar invånarnas hälsa.

Snart påbörjar Toyota-koncernen bygget av Woven City, en prototypstad driven helt av vätgas. 

Det är här framtidens lösningar ska formas.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

Den omfattar 175 hektar och ligger vid foten av det vackra och berömda berget Fuji i Japan. 

Det är här som Toyota, i samarbete med många andra företag, planerar att utveckla tekniska lösningar för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens. Det låter som science fiction, men är det inte.  

Woven City är redan uppritad i detalj digitalt. Senare i år påbörjas själva bygget av staden som på sikt ska bli ett hem för cirka 2 000 invånare. 

Flera länder storsatsar

Den nya staden ska drivas helt av vätgas, en teknik som EU-kommissionen tror kan bidra till att rädda klimatet och man har därför lanserat en satsning på över 4 000 miljarder kronor som en del i klimatpolitiken. 

Flera länder och företag storsatsar också på vätgasbaserad teknik som kan generera kraft till bland annat industrier och bostäder samt fungera som bränsle till fordon.

Men medan de flesta företag är på försöksstadiet för att utforska teknikens möjligheter, finns det en aktör som ligger i framkant – Toyota.

Den japanska tillverkaren upptäckte tidigt bränslecellsteknikens och vätgasens enastående förmåga. Redan 2014 presenterades Toyota Mirai, världens första serietillverkade bränslecellsbil. Drygt sju år senare lanseras nu nästa generation av Mirai, med djärvare design, förbättrade köregenskaper och bättre prestanda.

Räckvidden är 65 mil. Bilen tankas på 4-5 minuter och det bästa av allt – dess enda restprodukt är vattenånga.

Vätgas ska ”städa” transportsystemen

Men Toyotas satsning på bränslecellsteknik och vätgas innefattar långt mycket mer än personbilar. Förhoppningen är att bränslecellsteknik ska kunna bidra till att ”städa” en stor del av världens transportekosystem. Exempelvis går det att uppnå koldioxidneutralitet i lastbilar och tunga transporter, tåg, bussar, taxibilar, fartygstrafik samt industriella processer. Vart gränserna går för bränslecellsteknikens förmåga är en central fråga för forskarna i Woven City att ta reda på.

Robotiserat logistiksystem

Det finns även mycket annat på agendan. Tanken är att i skarpt läge forska fram och testa lösningar som gör livet i en stad enklare, säkrare, mer hållbart och glädjerikt. 

Ett exempel är det robotiserade logistiksystemet. Under staden kommer ett sinnrikt system av kulvertar att byggas, där självkörande distributionsfordon åker runt och fraktar varor till rätt huskropp. Väl där tar vagnen hissen upp och levererar godset i en ”postlåda” vid lägenheten.

Samhället i Woven City kommer att vara sammanlänkat med tre olika typer av gator. Vissa blir helt avsedda för självkörande fordon, andra för fotgängare med personliga mobilitetsfordon och en tredje kategori blir rena gågator. 

Invånarna får tillgång till den senaste tekniken, som assistansrobotar. Hemmen ska vara utrustade med sensorer kopplade till AI-baserade system som underlättar vardagslivet och hjälper de boende att upprätthålla en god hälsa.

Toyota har hela tiden sagt att de välkomnar nya partners och företag som vill bidra till utvecklingen. En tanke är att låta forskare från hela världen få flytta in i staden och arbeta med sina egna projekt.

Tror på olika lösningar

Även om Woven City och bränslecellsteknik är central i Toyotas forskning och utveckling, tror man inte att en enda teknisk lösning räcker i framtiden. 

Det krävs istället parallella spår där elhybrider, laddhybrider, elbilar och bränslecellsbilar täcker olika behov. 

Fram till 2025 ska Toyota ha lanserat 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon – vilket i så fall blir det största elektrifierade modellprogrammet på marknaden.

Satsningen är ett led i Toyotas manifest Beyond Zero som syftar till att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. 

- Miljövänliga tekniker måste användas av tillräckligt många för att få genomslag, därför måste vi tänka nytt, konstaterar Toyotas koncernchef Akio Toyoda.

Visste du att…

… i Woven City kommer hus att byggas av trä och byggnadstekniken blandar traditionellt japanskt hantverk med de senaste rönen.

… de boende i Woven City kommer att kunna ta del av den allra senaste tekniken med robotar och artificiell intelligens – allt med människans behov och önskningar som utgångspunkt.

… parkmiljö kommer att prägla Woven City. Fotgängare, långsamtgående mobilitetshjälpmedel och självkörande transportmoduler samsas men hålls samtidigt isär.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?