Annons

Falsk officer jobbade länge i Försvarsmakten

En officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter.

Mannen har bland annat arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) med Sveriges hemliga kryptonycklar, skriver Dagens Nyheter.

Foto:Sören Andersson/TT

Den första dokumenterade lögnen om examen som DN hittat är från 2002. Ansvariga på Försvarshögskolan vid den tiden säger att mannen inte alls deltagit i någon högre officersutbildning. Ändå har han bland annat jobbat i utlandsuppdrag som kapten i Kosovo och major i Afghanistan.

Mannen hade även en civil tjänst inom Must 2007–2010 och 2013 med bland annat administrering av kryptonycklar.

Pia Gruvö, chef för krypto- och it-säkerhet vid Must, skriver i ett mejl till DN att ingenting tyder på att han orsakat någon skada på Must. Gruvö understryker också att rutinerna vid säkerhetsprövningen skärpts avsevärt.

Mannens militära bakgrund gjorde också att han fick jobb i ett av försvarskoncernen Saabs bolag som bland annat haft Försvarets materielverk som kund.

2016 rekryterades han till en säkerhetsklassad chefsbefattning på Kustbevakningen som han stängdes av ifrån hösten 2018 sedan det uppdagats att han lämnat falska uppgifter om bland annat en statsvetarexamen.

I somras handplockades han ändå för en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali, men stängdes av när Försvarsmakten fått veta vad som hänt på Kustbevakningen.

Överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl säger till DN att försvaret har blivit lurade och att en utredning nu inletts.

”Vi tycker att vi har en bra metod för att göra säkerhetsprövning av de individer som vi anställer i Försvarsmakten. Ingen metod är hundraprocentig och jag kan bara konstatera att vi har brustit i det här fallet.”

Mannen är fortfarande anställd men fråntagen alla arbetsuppgifter.

Innehåll från COWIAnnons

COWI växer med offensiv hållbarhetsstrategi

Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.
Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Nolltolerans mot fossila bränslen och konkreta åtgärder för en grön omställning. Med strategin Future Now stakar teknikkonsulterna på COWI ut vägen för att bidra till en hållbar framtid.

– Vi vill växa och spela en ännu större roll i omställningen, genom nyrekryteringar, kompetensutveckling och genom att anta fler och större projekt, säger Anders Wiktorsson, vd för COWI i Sverige.

Den internationella teknikkonsulten COWI är på offensiven för att verkligen göra skillnad i den gröna omställningen. Teknikkonsulten verkar inom sektorerna industri, samhällsbyggnad, byggnader och vatten & miljö, där de på ett konkret sätt hjälper kunder utvecklas i en hållbar riktning. 

Nolltolerans mot fossila bränslen

Sedan i år har de arbetat efter strategin Future-Now. Ett resultat av detta är att COWI väljer att säga nej till projekt inom fossila bränslen.

– Om vi som samhälle och företag vill överleva och blomstra i framtiden måste vi agera i dag. På COWI har vi därför sagt nej till att jobba med projekt som är kopplade till fossila bränslen, säger Anders Wiktorsson.

Rent praktiskt innebär det att alla intäkter inom tre till fem år ska komma från projekt relaterade till den gröna omställningen och hållbarhet, med fokus på förnyelsebar energi och klimatanpassning. Ett exempel som visar att COWI är på väg mot målet är ett samarbete med Swedish Biofuels som ska förse den svenska marknaden med 400 000 ton hållbart flygbränsle per år. Det motsvarar cirka 40 procent av Arlandas årliga totala konsumtion av flygbränsle och COWI ansvarar för planering, konstruktion och projektledning vid bygget av fabriker där bränslet ska produceras. 

Fokus på nyrekrytering och kompetensutveckling

Inom bolaget finns en bred kompetens med till exempel processingenjörer, konstruktörer, miljövetare och arkitekter. Det stora, gröna fokuset skapar ett behov kompetensutveckling men också nyrekrytering av nyfikna medarbetare som vill vara en del av förändringen, förklarar Anders Wiktorsson.

– Under 2023 är vårt mål att öka med 150 anställda bara inom vår industridivision, det talar ett tydligt språk om hur vi vill växa för att stötta våra kunders omställning. Vi ser en jättemarknad inom industri och energi relaterat till grön omställning. 

Om COWI

COWI grundades 1930 i Köpenhamn och är idag 7500 anställda världen över. Företaget erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö. Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar COWI en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Genom samarbeten skapas hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.

https://www.cowi.se/karriar 

 

Mer från COWI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med COWI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera