Annons

Fallet fortsätter för H&M

Stockholmsbörsen handlades, med två börsveckor kvar av året, uppåt på måndagen. Medan H&M fortsatte nedåt efter fredagens kursras gick det desto bättre för Atlas Copco och Assa Abloy.

OMXS30 var strax efter klockan 14 upp 1,2 procent till 1.613, med aktier för 11,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Assa Abloy ASSA B -0,95% Dagens utveckling steg 2 procent. Nico Delvaux, vd för Metso, har utsetts till Johan Molins efterträdare på vd-posten. Det finländska verkstadsbolaget tappade över 5 procent.

Den tillträdande Assa-vd:n uppgav under telefonkonferensen att han inte ser några anledningar att göra större strategiförändringar då den redan visat sig vara framgångsrik. Vidare ser han stora möjligheter i marknaden både inom elektromekaniska lås samt inom digitalisering.

H&M HM B +0,57% Dagens utveckling fortsatte falla och var ned 3,6 procent till 168,10 kronor, som mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen. Flera mäklarhus har sänkt sina rekommendationer och riktkursen i kölvattnet av fredagens svaga försäljningsstatistik. SEB och Handelsbanken anser exempelvis klädaktien vara värd 150 respektive 155 kronor.

Atlas Copco steg 3 procent till 363,20 kronor. SEB har återupptagit bevakning med köpråd och riktkurs 410 kronor efter analytikerbyte. Även Volvo och Sandvik steg runt 2 procent.

Billerud Korsnäs BILL -1,35% Dagens utveckling sänktes 4,7 procent. Investeringskostnaderna för den nya kartongmaskinen i Gruvön kan komma att öka med cirka 20 procent jämfört med bolagets tidigare uppskattning om totalt 5,7 miljarder kronor.

Storägaren Lukas Lundin uppger i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han tror på att Lundin Petroleum kan genomföra sin första utdelning till aktieägarna redan innan det stora oljefältet Johan Sverdrup påbörjar sin produktion i slutet av 2019. Lundin Petroleum rörde sig upp med 0,8 procent trots i det närmaste oförändrade oljepriser på måndagen.

För Lundin Mining utesluter inte Lukas Lundin en höjd utdelning trots ett ökat investeringsbehov. Aktien vek ned 0,4 procent.

Indutrade steg knappt 2 procent. Teknikhandelsbolaget hämtar finanschef från Sandvik samt ökar antalet affärsområden från sex till åtta i en omorganisation.

Getingeavknoppade Arjo är köpvärt enligt Dagens Industri, som ser en kurspotential på 30 procent. Aktien steg 2 procent.

First North-listade Clavister avancerade 5,5 procent inför en presskonferens med EIB om expansionsfinansiering. I fredags gick it-säkerhetsbolaget ut med att man fått fyra mobiloperatörer som nya kunder under det fjärde kvartalet, vilket motsvarar "en ny nivå" för bolaget.

På First North lyfte elfordonsbolaget Clean Motion 12 procent efter en order på 50 Zbee-fordon från Bzzt Stockholm.

Engelska Skolan hämtar ny vd från Brunswick i Annette Brodin Rampe. Aktien inledde upp men hade vid lunchtid backat med 0,7 procent.

Xano Industri köper Blowtech Group, som formblåser plast i Norden med egna aktier till ett värde om cirka 238 miljoner kronor på skuldfri basis. De förvärvade verksamheterna väntas bidra med 1,25 kronor i resultat per aktie på årsbasis. Aktien svarade med en uppgång på nästan 5 procent.

Viking Supply Ships tappade 6 procent på sin kvartalsrapport, som innehöll en omsättningsminskning på 60 procent, en utökad nettoförlust och nedskrivningar av fartyg.


Innehåll från Danske BankAnnons

Så sparar du tid och pengar – här är tjänsterna som effektiviserar din ekonomifunktion

Företagen har redan börjat anpassa sig till digitala kundmöten – men det finns stora besparingar att göra genom att digitalisera interna processer.

– Lyckas man centralisera ekonomifunktionen kan man frigöra både tid och pengar, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Få hjälp med att lösa företags utmaningar – boka rådgivning här 

Coronapandemin har ställt om vårt sätt att jobba – och var vi jobbar. Distansjobb från hemmet blir allt vanligare samtidigt som samhället är under stor omställning.

– Accessen till de digitala motorvägarna är i vissa fall helt nödvändiga, men framför allt bidrar digitaliseringen till ökad tillgänglighet och ökad effektivitet i administrativ hantering, samtidigt som den snabbar på processer, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Under Coronapandemin, där företagen haft utmaningar med kassaflödet och tvingats ställa om, justera sina prognoser och leta efter besparingar, har banken en viktig rådgivande funktion. 

– Det handlar dels om att göra en analys av kassaflödet men också identifiera processer och funktioner i företaget som kan ställas om på kort sikt och som faktiskt effektiviserar företaget, säger Anders Gullesjö.

Digitaliseringen ökar

En av de starkaste trenderna som accelererat i spåren av Covid19 är just digitaliseringen. Många har haft fokus på det digitala kundmötet – men det finns stora besparingar och effektivitetsvinster att göra med att digitalisera och automatisera interna processer; kanske hela avdelningar.

– Automatisering och digitalisering är ett område som ökar, och där kan vi erbjuda riktigt bra lösningar, säger Anders Gullesjö.

Danske Bank har laddat företagsplattformen District med en mängd olika funktioner som kan underlätta företagets vardag.

– Du är i kontroll över bolagets finansiella ställning och kan enkelt hantera betalningar, och inte minst smidigt sköta administrativa funktioner. Du kan även sköta dina FX-affärer (valutahandelsaffärer), garantier, företagens kort, göra kassaflödesberäkningar samt styra din likviditetsplanering i plattformen.

Centraliserad funktion frigör resurser

Danske Bank kan dessutom erbjuda tjänsten Cashpoolsystem (även kallat koncernkonto). Hos många bolag sitter det personalresurser som gör ungefär samma arbete på dotterbolagens ekonomiavdelningar. 

– Genom att centralisera den funktionen kan man frigöra resurser som därmed kan lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Det är en trend att allt fler verksamheter centraliserar just ekonomifunktionerna för att skapa skalfördelar. Det är något vi ser kommer skapa effektivitetsvinster på kort sikt, säger Anders Gullesjö.

Enligt honom är Cashpool en bra lösning för att automatiskt skapa ränteoptimering genom att man ”nettar” ut underskott i ett bolag mot ett överskott i ett annat bolag. 

– Det kan också vara en bra lösning även om ditt företag är verksamt i fler länder än Sverige, avslutar Anders Gullesjö.

Rätt rådgivning – utifrån dina utmaningar 

Fakta

Om du vill att dina kunder ska kunna skriva under avtal eller andra handlingar på din webbplats med BankID, så hjälper Danske Bank till med bankernas ID-tjänst. BankID är både en elektronisk identitetshandling och ett elektroniskt signeringsverktyg. Eftersom du slipper hantera en massa papper blir dina rutiner snabbare och enklare. Med hjälp av bankernas ID-tjänst kan du snabba upp beslutsprocesser och utveckla nya tjänster.

Med digital signering kan du signera dina dokument när det passar dig och utan att invänta postgången. Om ni är flera som ska signera dokumenten slipper ni skicka dokumenten mellan er. Logga in på Danske Banks hemsida med hjälp av ditt BankID och läs samt signera dokumentet via din dator, telefon eller surfplatta. Med digital signering vet du att rätt personer signerar dokumenten. 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?