1515

Falcons sparare blåsta på minst 700 miljoner

Falcon Funds sparare har blivit blåsta på minst 700 miljoner kronor. Det står nu klart sedan KPMG på uppdrag av Pensionsmyndigheten sålt merparten av det som fanns kvar i fondbluffen. "Det är för oss uppenbart att det här är en förskingring av stora mått", säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Bild:TT

I dagarna kommer pensionsspararna i Falcon Funds att få dela på 315 miljoner kronor. Det är resultatet av det arbete KPMG utfört med att städa upp i röran efter haveriet i Falcon Funds.

Revisionsbyrån har på uppdrag av ytterst Pensionsmyndigheten sålt det som gick att sälja av fondbolagets innehav, en blandning av skuldebrev, certifikat och så kallade ETI:er, börshandlade instrument.

KPMG har tvingats dumpa tillgångar till ett redovisat inköpsvärde av cirka 1,1 miljarder för 315 miljoner. Förlusten kan således summeras till cirka 700 miljoner kronor.

"I det ligger en kraftig förlust på de här ETI:erna, som var grunden för uppsägningen för ganska exakt ett år sedan, som nu har visat sig vara värdelösa", säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Då låter det som att ETI:erna är helt avskrivna?
"De är inlösta till närmast hundraprocentig förlust."

För att pensionsspararna ska kunna få tillbaka något av de 700 miljonerna måste Pensionsmyndigheten nå framgång i de processer man lovat föra. Chefsjuristen Mikael Westberg har tidigare sagt att man arbetar efter principen att varenda krona ska betalas tillbaka.

Hur lätt är det att sälja det som är kvar i Falcons portfölj?
"Det kommer inte att bli några stora summor in på det som finns kvar", säger Mikael Westberg.

Utgår man ifrån att KPMG tvingades sälja tillgångar för 1,1 miljarder med en rabatt på uppåt 70 procent, och det återstår bokförda tillgångar för cirka 100 miljoner, bör inte spararna hoppas på några stora summor efter slutförsäljningen. Den ska vara avslutad inom tre till sex månader enligt Pensionsmyndigheten.

"Redan nu kan man konstatera att de förluster som uppstår i Falcon Funds när allt är avyttrat blir massiva", säger Mikael Westberg.

Hur känns det nu att konstatera detta?
”Det är för oss uppenbart att det här är en förskingring av stora mått”, säger Mikael Westberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?