1515

Faktorerna bakom Löfvens avgång: ”Bästa för partiet”

Stefan Löfven pekar ut flera faktorer bakom det avgångsbeslut som meddelades på söndagen. 

”Det är inte lätt, men det är rätt”, säger han. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Den första veckan i november har Socialdemokraterna partikongress. Då avgår Stefan Löfven som partiordförande, meddelande han i anslutning till sommartal på söndagen. I anslutning till det kommer han även att begära entledigande som statsminister. 

Valberedningen inleder direkt arbetet med att hitta en efterträdare. 

”Vi kommer att ta oss an den uppgiften med all kraft, så att vi så snart som möjligt inför kongressen ska kunna presentera vem som står till förfogande som kandidat att vara partiordförande”, säger dess ordförande Elvy Söderström vid en pressträff. 

Stefan Löfven har tidigare vid upprepade tillfällen gett besked att han kommer att sitta kvar över valet. Men medias frågor om när det är dags att avgå sådde ett frö. 

”En stor del av valrörelsen skulle handla om när ska han egentligen avgå? Hur länge kommer han att vara kvar efter valrörelsen när resultat är klart? Det här är det bästa för partiet och det bästa för landet”, säger Stefan Löfven som menar att frågan är relevant efter närmare tio år vid rodret. 

Planeringen inför nästa års valrörelse var en annan del av hans beslutsprocess. 

”När man börjar prata om den valrörelsen och ser de bilderna framför sig, så ser jag att det här är det bästa”, säger han. 

”Det är inte lätt, men det är rätt. Jag ska inte sticka under stol med att det också är lite vemod”, säger han vidare. 

Vid kongressen fattas flera centrala beslut om den politiska inriktningen i partiet. Ett annat centralt dokument är den valplattform som ska styra den kommande valrörelsen.

”Det bästa för partiet i det valet är också att ledas av en ordförande som människor vet är partiordförande under lång tid och därmed också statsminister under lång tid, givet att vi vinner valet”, säger han. 

Den regeringskris som utlöstes av Vänsterpartiet före sommaren riskerar nu att följas av ännu en, då en ny statsminister måste godkännas av riksdagen. Stefan Löfven får flera frågor hur han ser på de risker som stafettväxlingen innebär. 

”Att starta en parlamentarisk kris, att fälla en regering är något helt annat än att meddela i god tid inför en kongress att man avgår som partiordförande”. säger han. 

Så sent som i juni blev Stefan Löfven tolererad som statsminister av riksdagen, påminner han.
”Det är klart att alla måste ta sitt ansvar under en sådan process”, säger han. 

Det finns många starka kandidater att ta över, anser han, och beskedet kommer inte för snart inpå valet, anser han. 

”Det kommer att finnas tillräckligt med tid för efterträdaren att leda paritet i valrörelsen på ett bra sätt”, säger Stefan Löfven, som menar att han lämnar över ett parti som är i god kondition. 

”Jag menar att partiet är i ett bra skick, vi har bra stämning i partiet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?