1515

Facktoppen rasar mot elbilar: "De är ondskefulla"

Bilindustrin förändras fort – med det uppskattas inte av alla. Ha Bu-young, chef för facket på den sydkoreanska biljätten Hyundai, skräder inte orden när han varar för elbilarnas framfart.

"De är ondskefulla", säger han till Reuters. 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Fackförbunden i den sydkoreanska bildindustrin är starka och lönerna generellt sett höga. Men nu skakar branschen rejält, rapporterar Reuters.

Den amerikanska biljätten GM har sedan tidigare meddelat att man ska stänga en av sina fyra fabriker i Sydkorea längre fram i vår. Nedläggning motiveras med det höga löneläget och minskad försäljning.

Även på Hyundai märks en ökad oro, och från fackligt håll varnar man nu för att den sydkoreanska biltillverkaren kan vara på väg åt samma håll som GM.

"Vi har en känsla av kris", säger Ha Bu-young som leder Hyundai Motors fackförbund, Sydkoreas största och mäktigaste fack.

Hyundai har flaggat för en måttlig försäljningstillväxt under 2018 och Ha Bu-young uppger att anställda på flera av biltillverkarens fabriker blivit uppmanade att ta längre semestrar.

Men det största hotet ser facktoppen först på längre sikt. Det stavas: elektrifiering.

"Elbilar är katastrofala. De är ondskefulla. Vi är mycket oroliga", säger Ha Bu-young till nyhetsbyrån.

Fackförbundet spår att så många som 70 procent av Hyundais anställda kan få kasta in handduken vid ett omfattande skifte till elbilar.

Enligt Ha Bu-young utreder facket nu hur framtidens bilar ska kunna byggas utan att anställda sägs upp.

 


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?