Annons

Fackens krav hotar industrin

Vi har en negativ trend för industrin som måste brytas, med 120.000 jobb som försvunnit på tio år. Men facken har nu lagt fram destruktiva lönekrav som ytterligare försämrar konkurrenskraften.

Det skriver nio vd:ar för industrins arbetsgivarorganisationer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Facken inom industrin motiverar sina avtalskrav på 2,8 procent med att konkurrenskraften klarar detta och att inflationsmålet måste följas.

Men den enda parameter som räknas för industrin är den internationella konkurrenskraften och där talar siffrorna ett tydligt språk.

Vi har en negativ trend som måste brytas. Arbetskraftskostnaderna i Sverige har under flera år stigit 0,3-0,5 procent mer per år än i våra viktiga konkurrentländer. Samtidigt har 120.000 industrijobb försvunnit de senaste tio åren.

"Vi måste alltså stärka den internationella konkurrenskraften. Det tjänar medarbetarna på, det tjänar företagen på och det tjänar vårt exportberoende land på", skriver de.

Facken måste inse att även om Sverige har världsledande industriföretag, kompetenta medarbetare och avancerad teknik finns motsvarande förutsättningar även i många andra länder.

Därför blir kostnadsfaktorerna i många fall avgörande. Det enda sättet att bryta denna trend är att sluta höja arbetskraftskostnaderna mer än omvärlden, skriver vd:arna.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?