1515
Annons

Facken på MSB positiva till Dan Eliasson

Ordföranden för ST-fackets avdelning på MSB är positiv till att Dan Eliasson tar över myndigheten. Saco-S välkomnar att myndigheten nu får en fast generaldirektör.

"Han har gjort ett jättegott intryck", säger Jan Karlsson på ST-facket.

Dan Eliasson.
Dan Eliasson.Bild:Christine Olsson/TT

Jan Karlsson poängterar att han inte har hunnit lyssna av vad de 300 medlemmarna i ST-facket på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tycker om sin nye generaldirektör. Men själv har han fått ett positivt första intryck.

Dan Eliasson besökte kontoret i Stockholm i onsdags.

"Han var här, gick runt, hälsade på medarbetarna och var här i några timmar, och det tycker jag sänder jättebra signaler. Så han verkar vara en person som bryr sig om personalen", säger Jan Karlsson, avdelningsordförande för ST-facket på MSB.

Under torsdagen presenterade sig Eliasson ytterligare via en videouppkoppling för hela myndigheten. Efter det fick Jan Karlsson en egen pratstund med sin nye chef.

"Det kändes bra. Jag förklarade vilka fackföreningar vi har på MSB och vilka arbetsgrupper vi har på specifika fack, det var ett trevligt samtal även om det var kort."

Saco-S är med 450 medlemmar på MSB fackförbundet med störst representation inom myndigheten. Dess vice ordförande, Anna-Karin Juhl, är försiktigt positiv till sin nya chef.

"Vi har väl egentligen inga åsikter om Dan Eliasson. Men han har ju en bred erfarenhet av statsförvaltning och verkar vara en erfaren statstjänsteman", säger hon.

"Framför allt är det positivt att äntligen få lite mer långsiktighet efter en tid med en vikarierande GD."

Kritiken mot Dan Eliasson har delvis varit för hård enligt Jan Karlsson. Att ta över en så stor myndighet som polisen och genomföra en omorganisation som inte den nuvarande regeringen formulerat kan inte göras utan kritik.

"Han har gjort ett jättegott intryck. Jag delar inte den uppfattningen med alla, det finns de som blivit påverkade mycket av det som skrivits i medier. Men mitt intryck är att han har gedigna erfarenheter av svensk statsförvaltning. Sedan tycker jag att han ligger rätt i åldern så att det inte är för nära pensionsavgång", säger Jan Karlsson.

Han tror inte att den nye generaldirektören kommer att genomföra en omorganisation på MSB, däremot att han nog kommer att skruva lite på organisationen. MSB står inför stora utmaningar framöver när Sverige utökar sitt civila försvar och där måste Eliasson peka ut en tydlig riktning, enligt Jan Karlsson.

"Man behöver måla upp ramarna för befolkningsskydd. Ska vi ha skyddsmasker till alla invånare i Sverige. Vad är befolkningsskydd, är det bara skyddsrum? Sådana frågor."


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?