ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Facken nobbar medlarnas bud

  • Foto: TT

Facken och arbetsgivarna kunde inte komma överens om ett nytt kollektivavtal för den svenska industrin. Nu brinner det i knutarna för de båda parterna, då tiotusentals anställda riskerar stå helt utan avtal vid arbetsveckans slut.

Den 31 mars, på fredag, löper åtta rikstäckande kollektivavtal inom den svenska industrin ut. Men trots månader av tuffa förhandlingar har fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna inte klarat av att sluta avtal på egen hand.

Facken har krävt 2,8 procent i löneförhöjning medan arbetsgivarsidan hittills varit villiga att erbjuda högst 1,5 procent i påökning. Förhandlingarna har också gått i stå på grund av oenighet i frågor om arbetstid och pension.

Därför mottog parterna en så kallad hemställan från de Opartiska ordförandena (Opo) under söndagen. Budet granskades sedan av de olika parterna innan ett beslut kunde meddelas. 

Budet låg på 5,9 procent på tre år fördelat på 2,0 procent, 1,9 procent och 2,0 procent. Sista året är uppsägningsbart, enligt förslaget.

De berörda facken meddelade i ett gemensamt pressmeddelande på måndagseftermiddagen att de säger nej till avtalsförslaget. 

”Vi har ställt krav om ett avtalsvärde på 2,8 procent på ett ettårsavtal. Men vi är beredda att fortsätta diskutera en uppgörelse. För att nå fram till ett treårsavtal innan mars månad är slut måste dock innehållet bli bättre i många avseenden”, säger Anders Ferbe, förbundsordförande på facket IF Metall.

Facken inom industrin nämner tre huvudorsaker till varför avtalsförslaget inte kan accepteras: det saknar nödvändiga avsättningar till delpension, det saknar en låglönesatsning enligt LO:s krav, och avtalsvärdet är för lågt.

Teknikföretagen har däremot tackat ja till budet, men "med villkor", som förhandlingschefen Anders Weihe beskriver det. 

”Vi har sagt att vi kan acceptera nivån, förutsatt att vi kan få igenom de regleringar som vi föreslagit för att få bättre effektivitet i arbetstidsfrågorna”, säger han.

Industrarbetsgivarna har också sagt ja till budet, även om det ligger på en nivå som enligt organisationen tangerar en "smärtgräns för stärkt konkurrenskraft".

”Förslaget innehåller en löneökningstakt som är tuff, den ligger i överkant. Men vi väljer ändå att säga ja eftersom det är en nedväxling från den löneökningstakt vi har nu, som ligger på 2,2 procent per år”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Facken inom industrin skriver i sitt svar att ett slutgiltigt avtal måste innehålla lösningar på deltids- och flexpensionen samt en låglönesatsning enligt LO:s krav. På den punkten håller arbetsgivarorganisationerna inte med.

”Vi har noterat vilka frågor som facken menar måste lösas. Det får ju stå för dem, om vi säger så. Det kommer helt klart bli tuffa förhandlingar, givet de frågor som kvarstår från facket”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Redan vid klockan 10.00 på tisdagen kommer arbetet återupptas i form av en slutförhandling. Den kommer sedan fortsätta fram tills dess att ett eventuellt avtal nås. Men om parterna inte kommer överens innan fredag riskerar tiotusentals svenskar plötsligt stå utan kollektivavtal.

”Då kan det ta tid. Vi kommer givetvis hålla oss till de förutsättningar och villkor som vi tycker borde gälla i slutförhandlingarna. Om det sedan går att få igenom allting vet jag inte, men vi ska göra så gott vi kan”, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Sedan tidigare har facket IF Metall kommunicerat att beredskapen för att vidta eventuella konfliktåtgärder är god. Vid en rundringing visade sig att 500 lokala fackföreningar, på arbetsplatser med minst 50 anställda, är beredda att ställa upp i övertidsblockader eller i en strejk.

”När man förhandlar är det fullt fokus på att nå en uppgörelse. Skulle vi inte nå en uppgörelse med ett avtalsinnehåll vi kan acceptera innan veckan är slut, inträder ett avtalslöst tillstånd med möjligheter till konfliktåtgärder”, konstaterar Anders Ferbe på IF Metall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer