Annons

Facken nobbar Greta Thunbergs strejkuppmaning

Greta Thunbergs uppmaning till fackförbunden om att strejka för klimatet nobbas.

”Vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”, skriver LO:s Berit Müllerström i ett mejl till TT. 

Foto:Claus Bech
Foto:Marcus Ericsson/TT

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar klimataktivisten Greta Thunberg fackförbunden att strejka för klimatet. 

”Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om”, skriver Greta Thunberg.

Men fackförbunden har inga planer på att följa uppmaningen. Anledningen är att fackförbund normalt inte strejkar för att påverka allmänna politiska frågor. 

”LO väljer som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i ett mejl till TT. 

Liknande besked kommer från Sveriges akademikerförbund, Saco.

”Klimat- och miljöfrågor är viktiga för Sacos medlemmar. Strejkvapnet används inte för allmänna politiska påtryckningar utan enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter. Saco träffar kontinuerliga näringslivet, organisationer och politiker för samtal”, skriver Saco i ett mejl. 

Inte heller Naturvetarnas fackförbund kommer att strejka för klimatet. Till TT säger fackförbundet att de är ”djupt engagerade i klimatfrågan och frågorna om hållbarhet och miljö”, men med hänvisning till fredsplikten blir det inte heller någon strejk för deras del. 

Det innebär däremot inte att fackförbunden inte vill arbeta med Greta Thunberg på annat sätt. LO kommer i stället att föra en dialog med Fridays for future om hur svensk fackföreningsrörelse kan bidra till klimatomställningen, säger Berit Müllerström till TT. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?