Fack och arbetsgivare redo att nobba Arbetsförmedlingen

Nu går startskottet i samtalen om jobb för nyanlända. Både fack och arbetsgivare är beredda att nobba AF.

Bild:TT

Vid lunchtid på fredagen startade förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om enkla jobb. Runt bordet nio herrar och en dam och på bordet ligger LO:s förslag om utbildningsjobb och arbetsgivarnas etableringsjobb.

Efter eftergifter från arbetstagarhåll är de centrala parterna inte med vid bordet.

”Det finns en insikt från parterna att de här 76.000 personerna i etableringsuppdraget behöver komma i jobb. Samtidigt finns det 100 000 lediga jobb”, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, som trots en trög start tror att parterna lyckas nå målet att enas före jul.

Alliansinitiativet yrkesintroduktionsjobb blev aldrig någon succé. För att detta initiativ ska lyckas krävs att arbetsgivarna sluter upp, enligt Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

”Ska det här flyga måste bolagen i alla möjliga sektorer vara beredda att anställa i etableringsanställning även om det inte finns ett definierat arbetskraftsbehov”, säger han.

Målet är att ta fram gemensamma ramar för alla branscher i ett första steg, kring exempelvis avtals- och anställningstidens längd, för att sedan titta på de sista detaljerna sektorsvis. Om man enas vidtar gemensamma förhandlingar med regeringen för att få fram statliga pengar.

Enligt Anders Weihe är kostnaden för arbetsgivarna en nyckel till framgång, i etableringsjobben ligger denna på 8.000 kronor i månaden och fylls på med en lika stor statlig ersättning som går direkt till individen.

Veli-Pekka Säikkälä vill inte uttala sig om pengarna mer än att ”det är viktigt med en inkomst man kan leva på” men säger ja till principen.

”Det jag hör från arbetsgivarsidan är att det är besvärligt med alla statliga stöd. Det är krångligt och besvärligt och man har svårt med Arbetsförmedlingen. Vi är beredda att diskutera en sådan modell där stödet går direkt till individen”, säger han.

Fackets oro att anställningsformen kan bidra till en sänkt lönenivå, tror Anders Weihe inte är befogad, men han öppnar samtidigt för att börja med en provperiod.

En annan sak som förenar sidorna är en skepsis mot alliansens motförslag, inträdesjobb på 70 procent av kollektivavtalad ingångslön, som återfanns i samtliga budgetar i veckan.

”Det tror jag är otillräckligt. Det saknar ett brett stöd för att det här ska fungera”, säger Anders Weihe.

”Det är ingen låglönesatsning de gör. Det är en låglönedumpning. Det är ett väldigt ingrepp på förhandlingsrätten och det är det värsta jag har hört på många år”, säger Veli-Pekka Säikkälä och pekar på att andra länder som har minimilöner ger fack och arbetsgivare möjlighet att enas om högre nivåer.

Vad ska det heta, instegsetableringsjobb?

”Jag tycker det räcker fint med etableringsinställning”, säger Anders Weihe.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?