ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Fack och arbetsgivare i toppmöte med regeringen: A-kassa för fler att vänta

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Besked om en a-kassa som är öppen för fler under coronakrisen väntas under de närmaste dagarna. Vid ett toppmöte på fredagen med Stefan Löfven och två ministerkollegor upprepas de fackliga kraven. 

På fredagen träffar representanter för Svenskt Näringsliv, TCO, Saco och LO tre av regeringens ministrar - statsminister Stefan Löfven, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och näringsminister Ibrahim Baylan, alla med partibeteckningen (S). 

Ämnet för mötet är de ekonomiska effekterna av coronaviruset. 

Det fackliga påverkansarbetet för en mer generös a-kassa har pågått under många år. Men frågan som seglat upp under coronakrisen är hur a-kassan kan bli tillgänglig för fler. 

Såväl LO som TCO och Saco föreslår att ribban för att kvalificera sig sänks, en lösning som skulle kunna vara tillfällig. Och efter tre krispaket som haft sitt huvudsakliga fokus på att hjälpa näringslivet ökar kraven på att också se till arbetstagarnas behov.

Frågan har aktualiserats då ett stort antal extraanställda, som många gånger saknar grundskydd, har fått lämna sina arbeten i servicesektorn när en pandemin i det närmaste drog ned rullgardinen för affärerna. I besöksnäringen handlar det om 13.000 personer, enligt uppgifter från branschorganisationen Visita häromdagen. 

I fredags gav arbetsmarknadsminister Eva Nordmark beskedet till Sverige Radio att regeringen förbereder åtgärder för att fler ska kunna få a-kassa och att ett sådant besked väntas nästa vecka. 

Enligt uppgifter till Di kommer nyheten sannolikt att släppas någon av de närmaste dagarna, senast i början av nästa vecka. 

”Min uppfattning är att vi behöver mer generösa kvalifikationsregler. Kommunerna behöver inte en större börda just nu”, säger Sacos ordförande Göran Arrius. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer