1515
Annons

Facebook stänger av tiotusentals appar

Ett femsiffrigt antal appar har stängts av från Facebook, som misstänker att de läckt personliga uppgifter. Fler applikationer kan förbjudas i efterdyningarna av Cambridge Analytica-skandalen.

Tiotusentals applikationer som misstänks kunna ha spridit användares personliga information på ett olämpligt sätt har stängts av från Facebook. Ett litet antal av dem har stoppats för gott på plattformen.

Bakgrunden är Cambridge Analytica-skandalen, då personuppgifter från 87 miljoner Facebookanvändare läcktes och användes i politiska syften. Det fick Facebook att förra året inleda en översikt över miljontals appar, ett arbete som fortfarande pågår.

"Vår undersökning av apputvecklare är inte på något sätt avslutad. Men vi har meningsfulla framsteg att rapportera. Hittills har utredningen studerat miljontals appar. Av dessa har tiotusentals stängts av, av en rad anledningar", skriver Ime Archibong, vice vd för produktpartnerskap vid Facebook, i ett blogginlägg där han konstaterar att vissa utvecklare inte svarat på företagets frågor.

"Det är viktigt att förstå att de appar som har stängts av är kopplade till omkring 400 utvecklare. Det är inte nödvändigtvis en indikation på att dessa appar utgör ett hot mot användare", fortsätter Archibong.

Facebook stängde i fjol av mer än 400 appar, då enligt Archibong på grund av oklarheter kring utvecklarna som byggt dem, eller hur informationen som människor valt att dela med appen kan ha använts.

Skandalen har gett Facebook böter i mångmiljardklassen. I juli gav USA:s handelsmyndighet FTC sociala medier-jätten en rekordbot på fem miljarder dollar, motsvarande kring 50 miljarder kronor, för att ha lämnat ut uppgifter om sina användare till utomstående.

Under sommaren gjorde företaget även upp med finansmyndigheten SEC i en utredning av misstankar om att bolaget vilselett marknaden om hur man har använt känslig personlig information. Facebook har inte erkänt att man gjort något brottsligt, men har gått med på att betala 100 miljoner dollar till SEC i uppgörelsen.

Riksåklagare sågar Lundinadvokaters miljonkrav

Över 90 miljoner kronor vill Lundintoppen Alex Schneiters tre advokater ha i ersättning för sitt arbete med krigsbrottsutredningen mot honom.

Ett rejält saltat arvode – där kostnadsräkningen dessutom är oklar kring vad försvararna egentligen vill ha betalt för, enligt en starkt kritisk riksåklagare.

Den över ett årtionde långa utredningen mot Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter och styrelseordförande Ian Lundin om medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan har lett till en rejäl rad juridiska turer.

Nu är det dags för ännu en, som rör notan för Schneiters tre privata försvarare – advokaterna Per E Samuelson, Johan Rainer och Olle Kullinger – samt ersättning för det som kallas ”utlägg och bevisning”.

Åtalet mot Schneiter har blivit en fråga för Högsta domstolen, och dit har den förre Lundin-vd:n nyligen lämnat in ett underlag om hur mycket ersättning han anser sig ha rätt att få från staten, för bland annat advokatkostnaderna. Sammanlagt rör det sig om drygt 94 miljoner kronor, varav 91 miljoner utgörs av advokatarvodet. 

Under onsdagen lämnade riksåklagare (RÅ) Petra Lundh in ett yttrande över detta, och bakom ”juridiskan” rör det sig på ren svenska om en redig känga mot försvaret.

RÅ konstaterar att det försvararna begär motsvarar en timkostnad på i snitt 4 000 kronor, vilket är nästan tre gånger så mycket som offentliga försvarare normalt får. Hon skriver samtidigt att det försvararna haft att göra utgör ”sedvanliga försvararuppgifter i en omfattande förundersökning” men noterar att det sätt de jobbat på varit ”påfallande resurskrävande” sett till vad advokaterna faktiskt haft att göra.

Som exempel nämner Lundh att Schneiter vid förhören alltid haft minst två svenska försvarare med sig, och att olika skrivelser som arbetats fram varit mer omfattande än vad som hade behövts.

”Försvararna har alltså, redan utifrån det som går att granska, överarbetat målet”, skriver RÅ. 

Hon ifrågasätter också att försvaret anlitat olika sakkunniga som skrivit expertutlåtanden för höga kostnader. Exempelvis nämns ett 23-sidigt yttrande från en professor, som utslaget per sida kostat 17 000 kronor. Behovet av olika expertutlåtanden rimmar dessutom illa med advokaternas argument om att fallet krävt särskilt kvalificerade försvarare, konstaterar RÅ.

Slutligen pekar Petra Lundh även på brister i advokaternas kostnadsräkning. RÅ beskriver hur flera månaders arbete kan redovisas övergripande och kortfattat, med beskrivningar som ”ett stort antal egna utredningsåtgärder” eller ”flertalet genomgångar”.

”Sammanfattningsvis är det min uppfattning att kostnadsräkningen är alltför bristfällig för att läggas till grund för ett beslut om ersättning av allmänna medel men att det, såvitt det går att granska, står klart att ersättningsanspråket vida överstiger det som varit skäligen motiverat för att Schneiter skulle kunna ta tillvara sin rätt”, skriver hon.

Advokat Olle Kullinger säger till TT att de kostnader som fakturerats är skäliga.

”Skälet till att kostnaderna är så omfattande beror inte på vår klient eller på oss utan på att åklagaren drivit en utredning i snart 13 år som varit långsam och vidlyftig. Det är självklart att ingen hade velat att de här kostnaderna skulle uppkomma”, säger Olle Kullinger.

Advokat John Rainer skriver till TT att han hänvisar till Olle Kullingers kommentar vilken han skriver att han också står bakom.

TT har även sökt Per E Samuelson för en kommentar.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera