1515

Facebook faller efter besked om utredning

Härvan kring Cambridge Analytica forsätter att piska Facebook på börsen. Aktien föll inledningsvis över 5 procent efter att den amerikanska myndigheten FTC bekräftat att man utreder bolaget.

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg.Bild:Manu Fernandez

På måndagen bekräftade den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC, att man utreder Facebook. Utredningen är en direkt följd av uppgifterna om att data från uppemot 50 miljoner Facebook-användare hamnat i händerna på skandalbolaget Cambridge Analytica.

"FTC tar mycket allvarligt på den senaste tidens medierapportering, som väcker stora frågor kring hur Facebook hanterar integritet", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Beskedet satte ordentlig press på Facebook på börsen, och inledningsvis sjönk bolaget över 5 procent. Under en kort tid handlades aktien – för första gången sedan juli 2017 – under 150-dollarsstrecket. 

Bolaget återhämtade sig dock senare under måndagen och handlas klockan 20 svensk tid ned 2,4 procent.

De senaste tio dagarna har Facebook tappat över 100 miljarder dollar, motsvarande 821 miljarder kronor, i börsvärde. 

Under helgen bad Facebook återigen om ursäkt för att användaruppgifter läckt till Cambridge Analytica. 

Bolaget trumpetade ut sitt förlåt genom att sätta in helsideannonser i en rad stora brittiska och amerikanska tidningar.

"Vi har ett ansvar att skydda er information. Om vi inte kan göra det så förtjänar vi inte det", skrev Facebooks grundare Mark Zuckerberg i annonsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?