1515

Facebook kan tvingas böta 14 miljarder

Facebooks senaste dataläcka kan bli kostsam. I fredags stämdes företaget av två amerikanska användare och Irlands dataskyddsmyndighet DPC undersöker om Facebook brutit mot GDPR – straffet kan bli böter på 14 miljarder kronor.

Ny smäll hotar Mark Zuckerbergs Facebook
Ny smäll hotar Mark Zuckerbergs FacebookFoto:Marlene Awaad

DPC meddelade på lördagen att man begärt ytterligare information om dataläckan hos Facebook FB +2,02% Dagens utveckling . Bland annat vill myndigheten veta vilka europeiska användare som berörs, skriver Wall Street Journal. Om DPC kommer fram till att företaget brutit mot den europeiska dataskyddslagen GDPR kan bötesbeloppet bli maximalt 14 miljarder kronor, enligt tidningen.

En talesperson för Facebook uppgav på söndagen att företaget kommer svara på DPC:s frågor och hålla myndigheten informerad.

Men problemen för sociala medier-jätten slutar inte där. I fredags stämde två amerikanska Facebook-användare företaget som, enligt dem, brustit i sitt säkerhetsarbete och utsatt miljontals användare för större risk att få sin identitet kapad, rapporterar nyhetssajten Mashable.

Stämningen är en så kallad grupptalan och de två privatpersonerna skriver att de företräder alla personer i USA vars personliga information har äventyrats.

Det var den 25 september som Facebook upptäckte att uppemot 50 miljoner användarkonton hade hackats och att angriparna hade fått tillgång till personlig information, som bilder, adressuppgifter, vänner och allt som lagts upp av personen i flödet. Även hundratals andra applikationer kopplade till Facebook, som Spotify och Instagram, kan ha blivit påverkade.

Facebook avslöjade läckan vid en telefonkonferens i fredags. Angriparna ska ha utnyttjat svagheter i det sociala nätverkets it-infrastruktur.

"Vi vet ännu inte vem som ligger bakom attacken. Vi arbetar med att få fram fler detaljer om vad som hände och vem som är ansvarig", sade vd Mark Zuckerberg vid presskonferensen.

Efter fredagens besked sjönk Facebooks aktie med 2,6 procent.


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så gör man den perfekta möbeln

Hur gör man den perfekta möbeln? På AJ Produkter vet man att det finns flera svar på den frågan.

Med bra grejer går jobbet lättare – oavsett vad du gör 

Tänk dig att du ska inreda ett kontor och behöver exempelvis en stol. Det kan låta enkelt, men sanningen är mer komplicerad än så. En skola kräver ett annat slags stol än ett kontor, offentliga miljöer andra slags möbler än lager.

– Det är viktigt att tänka på mötet mellan produkt och användare, ergonomi och förutsättningarna för projektet vad gäller funktion, användning och framtagning när man ska ta fram en ny produkt, säger Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

För att kunna tillgodose så olika behov som möjligt har AJ Produkter en egen designavdelning och designprocess, något som gör det möjligt att ta fram produkter som är anpassade för behoven i tiden. Det gör också att man kan vara säker på att kunderna får en produkt som står pall för belastning och har de funktioner och den bekvämlighet som efterfrågas. Och det i många år.

Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.
Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

I dag designas och tillverkas cirka en tredjedel av AJ Produkters sortiment inom företaget och vid bland annat de två egna fabrikerna, men oavsett vad det är för produkt som ska tas fram startar alltid processen på samma plats: kundens behov.

– Den analyseras vilka luckor i det omfattande sortimentet som behöver täppas till samt vilka produkter som behöver uppdateras. Men det kan lika gärna handla om att vi ser en trend på väg in som vi tycker är intressant att möta.

45 års erfarenhet av att hjälpa människor må bra på jobbet

Initiativet till en ny produkt kommer ibland från den egna organisationen, men det händer också att kunder eller leverantörer har nya idéer. Gemensamt för projekten är att designprocessen alltid inleds med research då man dels pratar med användare, dels sammanställer kvalitets- och miljökrav. Därefter börjar de produkter, som kan möta kraven och samtidigt göra vardagen enklare för kunderna, att skissas fram.

Att välja rätt material är en viktig del i processen.
Att välja rätt material är en viktig del i processen.

Nästa steg är att fundera på vilket material som passar bäst, och hur produkten på bästa sätt kan konstrueras. Med hjälp av prototyper kan man få en uppfattning av hur teorin möter verkligheten och bedöma om produkten lever upp både till myndigheternas och AJ Produkters krav.

– Det roligaste är att utmana sig själv och andra med nya idéer och utforska och studera äldre och nya trender och förhållningssätt, säger Sebastian Dell Uva.

Men bara för att prototypen blir godkänd innebär inte det att det är grönt ljus för produktion. Nej, istället tillverkas en provorder, där några exemplar skickas till ackrediterade testinstitut för att få ett oberoende utlåtande om produktkvaliteten. Och inte ens då är allt klart, utan då görs en sista kontroll för att se att produkten uppfyller alla krav från designbriefen.

Produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson.
Produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson.

– Produkter som tas in i sortimentet kontrolleras enligt en fastställd checklista och godkänns när det gäller exempelvis funktion, säkerhet, hållbarhet och funktion. Det kontrolleras också att de är emballerade på ett tillfredsställande sätt, säger produktutvecklingsingenjören Jan Bengtsson som har ett nära samarbete med företagets designers, inköpare och sortimentschef.

När produktionen väl är igång kommer det bästa: att få ser hur allt arbete hjälper människor att må bra på jobbet, vilket AJ Produkter har ägnat de senaste 45 åren åt.

Med bra grejer går jobbet lättare – oavsett vad du gör  

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?