1515
Annons

Facebook kan tvingas böta 14 miljarder

Facebooks senaste dataläcka kan bli kostsam. I fredags stämdes företaget av två amerikanska användare och Irlands dataskyddsmyndighet DPC undersöker om Facebook brutit mot GDPR – straffet kan bli böter på 14 miljarder kronor.

Ny smäll hotar Mark Zuckerbergs Facebook
Ny smäll hotar Mark Zuckerbergs FacebookFoto:Marlene Awaad

DPC meddelade på lördagen att man begärt ytterligare information om dataläckan hos Facebook. Bland annat vill myndigheten veta vilka europeiska användare som berörs, skriver Wall Street Journal. Om DPC kommer fram till att företaget brutit mot den europeiska dataskyddslagen GDPR kan bötesbeloppet bli maximalt 14 miljarder kronor, enligt tidningen.

En talesperson för Facebook uppgav på söndagen att företaget kommer svara på DPC:s frågor och hålla myndigheten informerad.

Men problemen för sociala medier-jätten slutar inte där. I fredags stämde två amerikanska Facebook-användare företaget som, enligt dem, brustit i sitt säkerhetsarbete och utsatt miljontals användare för större risk att få sin identitet kapad, rapporterar nyhetssajten Mashable.

Stämningen är en så kallad grupptalan och de två privatpersonerna skriver att de företräder alla personer i USA vars personliga information har äventyrats.

Det var den 25 september som Facebook upptäckte att uppemot 50 miljoner användarkonton hade hackats och att angriparna hade fått tillgång till personlig information, som bilder, adressuppgifter, vänner och allt som lagts upp av personen i flödet. Även hundratals andra applikationer kopplade till Facebook, som Spotify och Instagram, kan ha blivit påverkade.

Facebook avslöjade läckan vid en telefonkonferens i fredags. Angriparna ska ha utnyttjat svagheter i det sociala nätverkets it-infrastruktur.

"Vi vet ännu inte vem som ligger bakom attacken. Vi arbetar med att få fram fler detaljer om vad som hände och vem som är ansvarig", sade vd Mark Zuckerberg vid presskonferensen.

Efter fredagens besked sjönk Facebooks aktie med 2,6 procent.

Experten: Därför kan Ryssland ha sprängt gasledningarna

Det misstänkta sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har fått gaspriserna att lyfta kraftigt. Nu hotar höjda priser både både el och gas även i Sverige. Det bedömer energimarknadsexperten Samuel Ciszuk på ELS Analysis. Han misstänker att det är Ryssland som ligger bakom sprängningarna.

Danska försvarets bild visar naturgas som läcker ur de förstörda gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland
Danska försvarets bild visar naturgas som läcker ur de förstörda gasledningarna mellan Ryssland och TysklandFoto:Dmitry Lovetsky; Forsvaret
Bild från 2018 som visar när gasledningen Nord Stream 2 lades ut på Östersjöns botten
Bild från 2018 som visar när gasledningen Nord Stream 2 lades ut på Östersjöns bottenFoto:Bernd Wuestneck

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera