1515
Annons

Få kan mäta sig med Sveriges populäraste miljardär Ingvar Kamprad

Sveriges populäraste supermiljardär och företagare har gått ur tiden, 91 år gammal. Ingvar Kamprad hann under sitt liv skapa Ikea, ett företag med verksamhet i 43 länder och i 403 varuhus med cirka 194.000 medarbetare. Hans produktkatalog blev en av jordens största trycksaker med närmare 200 miljoner distribuerade exemplar på närmare 30 språk. Bland svenska entreprenörer har han bara några få medtävlare genom historien och även på internationell nivå är det svårt att finna många som haft liknande framgångar under sina liv.

Bild:TT

Legenden Kamprad handlar om hur en envis och snål smålänning kunde utveckla ett global design- och inredningsföretag med rötter ända ned i den stil som förevigades av målaren Carl Larsson vid förrförra sekelskiftet. Ursvenskt alltså?

Nåja, Ingvar Kamprad föddes 1926 som tredje generationens invandrare. Hans tyska farfar och farmor kom till Sverige via en annons i en jakttidning. De köpte en svensk gård med skog i förhoppningen om att komma undan en krävande släkt och gamla försyndelser. Farfar Kamprad hoppades kunna skapa ett nytt liv men när han misslyckades tog han sitt liv och lämnade fru och barn ensamma att klara sig i en ny främmande, närmast fientlig omgivning. Farmor redde upp det finansiella problemet med hjälp av bidrag från släktingar, och hon levde sitt liv till hög ålder som en särling i den sydsvenska skogsbygden.

Ingvars morfar var handlare i byn. Ingen duktig köpman, och det kanske inte behövdes heller i den tidens konkurrensmiljö. Men Ingvar växte upp med två älskande 1800-talsmänniskor: en jovialisk, lekfull småländsk byhandlare och en stram, disciplinerad inflyttad tyska, som livet farit hårt fram med. Till råga på allt var farmor från en fattig familj i det s.k. Sudet-Tyskland, den del som hamnade i Tjeckoslovakien efter första världskriget. Att Adolf Hitler tågade in och befriade sudettyskarna från det tjeckiska väldet innebar en av de lyckligaste stunderna i farmors liv. Den unge Ingvar skolades i tysk revanschism och nationalsocialism. Det fanns även en god portion antisemitism i den delen av familjen.

Ingvar var sex år när Ivar Kreuger dog. Att han säger sig ha starka intryck från detta kan bara bero på att det fanns en stor beundran för människor av Kreugers sort i familjekretsen. Kreuger var den store företagsgrundaren och entreprenören. Det är svårt att inte tro att tidens europeiska trender och uppfattningar formade hans start i livet

Ingvar Kamprad överdrev gärna sina svårigheter i skolan, med dyslexi och annat. Han gick ju så småningom både handelsgymnasium i Göteborg och officersutbildning med bra betyg. Superentreprenörer har oftast god grundutbildning. Att bygga företag är bland det mest krävande som finns.

Säkert är att han tidigt blev besatt av att göra affärer, kanske påverkad av morfar i byhandeln. Farmor stödde genom att alltid vara första kunden. I sena tonåren importerade han redan cigarettändare från Schweiz, kulpennor från Ungern och reservoarpennor från olika håll.

Redan 1943 som 17-åring inregistrerade han bolaget Ikea, som stod för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, en förkortning av adressen alltså. Det var ett litet postorderföretag och de första annonserna uppenbarade sig i Jordbrukarnas Föreningsblad.

Möbler kom inte in i sortimentet förrän fem år senare, 1948, men de tog över allt mer av kommersen. År 1951 kom den första Ikeakatalogen och redan år 1955 började det unga företaget utforma egna möbler och beställa dem hos möbelindustrin

Han hade satsat på en utställningshall i närliggande Älmhult som drog bilturister. År 1958 invigdes ett nytt stort varuhus i Älmhult och 1965 invigdes det stora varuhuset vid Kungens Kurva i Stockholm.

Inga företag föds med färdiga idéer. Kamprads riktigt stora och avgörande innovation kom först då Ikea började lansera monterbara möbler i platta paket, direkt till kunderna. Varför riva upp paketen från tillverkarna när de kunde distribueras direkt? Detta infall råkade passa särskilt bra i Sverige där marginalskatterna var höga och många konsumenter ville ha billiga möbler till sina nya miljonprogramslägenheter. Svenskarna lade glatt in sin obeskattade fritid i kalkylen. Ingvar Kamprad låg rätt i tiden och tonade fram närmast som socialist i media. Ingen snappade då upp att han tills nyligen hade varit nationalsocialist, inte ens de hårt trängda konkurrenterna som försökte stoppa inkräktaren med alla medel.

Att många svenska möbelfabrikanter inte vågade leverera till Kamprad av rädsla för bojkotter gjorde att Ikea tvingades söka sig till östeuropeiska fabriker, något som ytterligare vässade hans affärsidé och rustade Ikea för en kommande utlandsexpansion. Polen är än i dag en av företagets största leverantörsländer.

Redan i slutet av 1960-talet försökte Kamprad lansera Ikea i Sovjet, ett omöjligt projekt som realiserade först 30 år senare. Men Ikea öppnade lyckosamt i Danmark. Det första steget ut på kontinenten togs i Schweiz och det andra i tyska München. Tyskland är fortfarande den största enskilda marknaden.

Österrike, Frankrike, Kanada och Australien blev nya Ikea-länder. Till och med Saudiarabien fick en anläggning. Det första amerikanska varuhuset öppnades i Philadelphia. USA är näst störst i dag.

I september 1985 utlyste Kamprad en presskonferens i danska Humlebeck, den första på 15 år. Det svenskaste av alla företag hade då redan sitt huvudkontor i en gammal bordell i Danmark. Det hängde samman med att Ingvar Kamprad och familj 1973 flyttat till Danmark av skatteskäl. Kampradfamiljen flyttade vidare till Lausanne i Schweiz, men huvudkontoret i Humlebæk blev kvar. I dag ligger huvudkontoret i Holland.

Ditresta journalister fick veta att Ikea året därpå skulle få en ny chef, smålänningen Anders Moberg som bara var 36 år och hade arbetat i Ikea sedan 20-årsåldern. Medvetet hade Kamprad förbigått sin första generation chefer. Ikea skulle lägga in en ny växel utomlands med ”Fadern, sönerna och den helige Anders” som folkhumorn i organisationen redan talade om. Nåja, sönerna är fortfarande när detta skrivs långt senare nästan oskrivna kort.

Kamprad släppte inte den yttersta makten över sin skapelse och han bytte verkställande direktör, en ny ung småländsk Anders med namnet Dahlvig. Skatteexperten Göran Grosskopf blev styrelseordförande år 2007 efter att ha arbetat med grundaren i många år.

Ingvar Kamprad var besatt av skatter. Det fanns inga bolagskonstruktioner som var för snåriga för att mildra skattebetalningar, i hans föreställningsvärld är det svenska skattetrycket på entreprenörer groteskt, och det gav en extra lidelse och drivkraft när det gäller att skapa ett nät av stiftelser. En av de stora manövrarna var konstruktionen med Inter Ikea, som fick rätten till affärsidén och tar betalt i olika avgifter från Ikeaimperiet. Denna "royalty" är avdragsgill i Ikea. Ägandet ligger slutligen i två stiftelser i Holland, och i Luxemburg finns ett bolag med namnet Ikea Holding International, dit troligen en del av royaltyinkomsterna från de holländska holdingbolaget förs. Allt enligt journalisten Stellan Björks bok om Ikea. Man kan gissa att ett Ikeaimperium på börsen skulle värderas som ett tillväxtföretag och hamna bland de 50-100 högst värderade företagen i världen, allt ägt av en enda familj.

Kan det småländska enmansföretaget verkligen växa och bli hur stort som helst? Går det att bevara Kamprad-kulturen? Här har entreprenören långt i förväg förberett ”sin död”. Det började med Ikeas bibel, ”En möbelhandlares testamente”. Och sedan Kraft 80, ett slags Ikeas kulturrevolution.

Det gällde att få de allt fler medarbetarna att tänka som grundaren, att tänka småländskt. Ikea stod på två ben: affärsidén och företagskulturen. Favoritordet var ödmjukhet, den främsta dygden var sparsamhet. ”Ikeanismen” närmade sig religionen.

Bortsett från en period runt 1990 expanderade Ikea vidare. I slutet av 1980-talet planerades den stora satsningen i Östeuropa. Det första varuhuset i Ryssland kom emellertid inte förrän 1997, och det första varuhuset i Kina öppnade först 1998. Även utan grundaren ser Ikea ut som ett företag med ytterligare expansionskraft. Det kommer nog att ta tid innan Ikea blir ett moget företag som börjar diskutera strukturlösningar med företag som amerikanska Home Depot.

Då blir det kanske utrymme för en ny uppstickare från en någon by någonstans i världen.

Kamprads bortgång störst på Twitter

Möbeljätten Ikeas besked om att grundaren Ingvar Kamprad gått bort var det svenskspråkiga inlägg som delades mest på Twitter 2018.

Foto:Claes-Göran Flinck

Det är den ideella föreningen Medieakadamien som mätt antalet retweets och enda kravet för att vara aktuell för listan, förutom antal delningar, är att inlägget är skrivet på svenska, enligt ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är ett videoklipp från norska NRK med gulliga barn och trea är en gammal video, på ett annat gulligt barn, som spreds på Facebook för flera år sedan och i år fick ny spridning på Twitter. Längre ner på listan återfinns bland annat fotbollsspelaren Ola Toivonens tweet inför landslagets match mot Schweiz under sommaren fotbolls-VM och ett inlägg från advokaten Viktor Banke rörande Jimmie Åkesson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera