ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Få delar med sig av pension

Bättre information kan få fler makar att jämna ut pensionen mellan sig, enligt en rapport från statliga Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO).

Få använder de möjligheter som finns, att överföra premiepensionsrätter och välja efterlevandeskydd. Det kan ha betydelse om den ena parten dör, eller vid en separation.

ESO undersökte även möjligheten att förändra dagens system så att efterlevandeskydd och pensionsöverföring skulle vara förvalt. Den som inte vill dela skulle få göra ett aktivt val. Men eftersom det är förknippat med en "inte obetydlig" kostnad att föra över pensionsrätter och välja efterlevandeskydd skulle det kunna drabba en passiv väljare. Och det talar emot en sådan lösning, enligt ESO.

Kvinnor har i genomsnitt betydligt lägre pension än män. Systemet är i grunden könsneutralt, men eftersom pensionen baseras på inkomsten och kvinnor tjänar mindre än män, blir det ofta stor skillnad i slutänden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer