1515
Annons

Exxon Mobiles ägare kräver öppenhet

Exxon Mobil kommer nästa år, om bolaget gör som ägarmajoriteten kräver, att publicera en detaljerad analys av hur värdet på bolagets oljefält, raffinaderier och pipelines skulle påverkas av utsläppstak av det slag som Parisklimatavtalet stipulerar.

Det skriver Bloomberg News efter oljejättens årsstämma, som hölls på onsdagen i Dallas - samma dag som USA:s president Donald Trump twittrar om att han snart kommer att avisera sitt beslut om Parisavtalet, något många tror att han kommer att lämna eller skala ned USA:s engagemang i.

Exxonägarnas krav, som är icke-bindande, stöddes av 62 procent på stämman, mot 38 procent när samma krav framställdes för ett år sedan vid det årets årsstämma. Styrelsen har gått emot kravet, men lovade i och med onsdagens omröstning att ompröva sin inställning.

Nyheten om Exxonomröstningen retweetades av elbilsbolaget Teslas vd Elon Musk, som via två organ är rådgivare i klimatfrågor till Donald Trump. På en fråga från en följare svarade Elon Musk att han inte har något annat val än att lämna dessa organ om Donald Trump bestämmer sig för att lämna Parisavtalet.

Exxon Mobil-aktien var ned 0,6 procent, i linje med konkurrenten Chevron, en dryg timme före börsstängningen på onsdagen, då oljepriset backade omkring 3 procent. Teslaaktien var samtidigt upp 1,3 procent och noterade nytt kursrekord.

 


Allianskollegorna Nissan och Mitsubishi presenterar nya elbilar för japanska marknaden

Biltillverkarna Mitsubishi och Nissan har genom samriskbolaget NMKV presenterat två nya eldrivna småbilar som ska erövra den japanska marknaden. 

Det handlar om Kei och Sakura. Den senare är Nissans skapelse och beskrivs som en ”game-changer” av vd Makoto Uchida. Samtidigt väljer Mitsubishi att framhålla Kei tack vare sin tillräckliga räckvidd och det överkomliga priset. Räckvidden i Kei är 180 kilometer per laddning.

Sakura och Kei kommer börja säljas i Japan med start i år.

Nissan och Mitsubishi ingår i en allians med Renault. Trion har som mål att lansera 35 nya elbilsmodeller fram till år 2030. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?