Annons

Extremtorka hotar hela USA:s jordbrukssektor

De ihållande, och allt mer extrema, torkorna hotar på sikt hela USA:s jordbruksindustri, varnar flera forskare.

För närvarande klassas 40 procent av landet som drabbat – samtidigt som tropiska stormar hotar andra delar.

Odlingsfält i Kalifornien, USA, som drabbats av torka.
Odlingsfält i Kalifornien, USA, som drabbats av torka.Foto:Noah Berger

Enligt den federala tjänsten drought.gov är det för närvarande onormalt torrt i över halva USA: 52,6 procent. Nästa stadium, faktisk torka, gäller för 38,4 procent av hela landet – där nästan en tiondel ligger på det svåraste stadiet: exceptionell torka.

Situationen är som värst i sydvästra USA, i staterna mellan Texas och Stilla havet.

Delstaten Utahs huvudstad Salt Lake City noterade i veckan ett nytt temperaturrekord, med 42 grader. Det är, enligt The Guardian, bara ett av hundratals nya värmerekord.

Vårens regnstormar räckte inte för att fylla Utahs grundvattentäkter, så delstatens guvernör, republikanen Spenser Cox, har vädjat på Twitter:

”Laga era läckande kranar, ta inga långa duschar, gör er av med gräsmattan – och be en bön om regn.”

Förutom vattenbristen slår hettan också mot elnätet, med luftkonditioneringsanläggningar på maximal kapacitet.

Såväl i Texas som Kalifornien har nätleverantörer vädjat till sina kunder att begränsa sin elanvändning. 

Vattenbristen är långt ifrån oväntad i sydvästra USA – problemen har funnits i omkring 20 år – men har på sistone accelererat.

När reservoarerna torkar ut slår det framför allt mot jordbrukssektorn, som i många stater i Västern står för 90 procent av all vattenanvändning.

Jordbruk och direktrelaterade sektorer genererar drygt 5 procent av USA:s BNP. Enligt statistikavdelningen på USA:s jordbruksdepartement innebar det 2019 motsvarande 9.560 miljarder kronor.

Enligt flera forskningsrapporter genomgår den jättelika – 640.000 kvadratkilometer – Coloradobassängen, som genom floden med samma namn förser ett antal stater med stora mängder vatten, en påtaglig uttorkning.

Kalifornien, Arizona, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah och Wyoming är alla beroende av Coloradofloden för sin vattenförsörjning.

”Den här pågående torkan kan vara på väg mot att bli den värsta vi kunnat observera de senaste 1.200 åren. Och orsaken är direkt kopplad till klimatförändring orsakad av människan”, säger Kathleen Johnson, biträdande professor i geosystemvetenskap vid University of California i Irvine, till The Guardian.

”Det mest oroande är att det här ligger helt i linje med prognoserna. Klimatforskare har upprepat i princip samma budskap och varningar sedan innan jag var född”, säger Daniel Swain, forskare vid institutet för miljö och hållbarhet vid University of California i Los Angeles, till The Guardian.

Nästan som en ödets ironi har en tropisk stormvarning utfärdats för stora delar av North Carolina, längs USA:s sydöstra kust.

Hela regionen har drabbats av stora regnmängder från det tropiska lågtrycket Claudette, som nu USA:s nationella orkancenter NHC varnar kommer att förstärkas till tropisk storm, enligt CNN.

Inte heller Sverige är förskonat från extremvädrets konsekvenser.

Den stora skogsbrand i Mönsterås, norr om Kalmar, som rasar sedan i fredags riskerar att ta ytterligare flera dygn att få under kontroll.

”Vi har pratat med SMHI och väderläget är inte med oss”, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås, till Expressen/GT.

Enligt SMHI är det brandrisk i nästan hela södra Sverige, upp till och med Upplandsgränsen, och i fjällkedjan.

Det är också utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperatur i Småland, där just nu Mönsterås-branden bekämpas.

Innehåll från TechnogymAnnons

Flera fördelar med gym på arbetsplatsen

My Allberg har jobbat med friskvård och företagshälsa i över 15 år.
My Allberg har jobbat med friskvård och företagshälsa i över 15 år.

Vi svenskar sitter för mycket och rör på oss för lite. Technogym arbetar för en förändring genom att hjälpa företag och fastighetsägare att skapa arbetsplatser där det är enkelt att göra hälsosamma val. 

Svenskar ligger i Europatoppen när det gäller stillasittande. Vi ägnar i snitt nio till tio timmar per dag åt att sitta ner, enligt en undersökning från Europaparlamentet som gjordes 2022. Folkhälsomyndigheten i Sverige rekommenderar alla i arbetsför ålder att begränsa stillasittandet och göra pulshöjande aktiviteter minst 2,5–5 timmar varje vecka. Här spelar arbetsgivaren en viktig roll, menar My Allberg, Corporate Health Specialist på Technogym. 

– Att bryta stillasittandet och inspirera till aktivitet ger många vinster för den enskilde individen, men också för arbetsgivaren. Efter pandemin har hälsa hamnat högt upp på agendan när arbetstagare ska välja arbetsgivare, säger hon. 

Så kan stillasittandet minimeras

My Allberg rekommenderar alla företag att skapa aktiva zoner på kontoret. I mötesrummet kan stolar bytas ut mot sittbollar, så att medarbetarna kan aktivera kroppen när de sitter ner. En annan lösning är att ställa ett löpband i ett samtalsrum, för att möjliggöra promenader under video- och telefonmöten. Företaget eller fastighetsägaren som har ett outnyttjat utrymme kan omvandla detta till ett gym.

Technogym förespråkar att man som arbetsgivare tar ett helhetsgrepp kring hälsa på arbetsplatsen. Minimera stillasittande och möjliggöra pulshöjande aktivitet är en pusselbit. Att satsa på teambuilding för den mentala hälsan och att se över vilka mellanmål som finns i kylen är två andra.

 – Vi erbjuder många användarvänliga lösningar i form av utrustning med digitalt innehåll från Technogym, som inspirerar och guidar användaren. Vi har också nära samarbeten med aktörer som på andra sätt kan bidra till den hälsosamma arbetsplatsen. Tillsammans kan vi hjälpa arbetsgivare att få till den viktiga helheten, säger My Allberg.

Lönsamt att investera i hälsa

Vilka effekter ger investeringar i hälsa på arbetsplatsen? Flera rapporter visar att företag som satsar på fysisk aktivitet och gör det enkelt att göra hälsosamma val är mer attraktiva som arbetsgivare. Andra effekter är ökad lönsamhet – studier visar att investeringar i hälsa ger upp till sex gånger pengarna tillbaka, berättar My Allberg. 

– Den viktigaste tillgången för alla arbetsgivare är personalen. Att personal mår bra både fysiskt och psykiskt hänger på många sätt ihop med hur mycket de rör på sig. Därför blir det som arbetsgivare viktigt att hitta rätt lösning för att underlätta och främja rörelse, träning och god hälsa. Detta kommer alla att vinna på, säger Alexander Hed, vd på Technogym Sverige.

Nyfiken på hur du kan skapa en mer hälsosam arbetsplats? Läs mer här.  

Om Technogym

Technogym är i dag världsledande när det kommer till träningslösningar och finns på företag, hotell, träningsanläggningar och i hem över hela världen. Företaget ligger i framkant när det gäller kvalitet, design och innovation.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Technogym och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera