1515

Extremtorka hotar hela USA:s jordbrukssektor

De ihållande, och allt mer extrema, torkorna hotar på sikt hela USA:s jordbruksindustri, varnar flera forskare.

För närvarande klassas 40 procent av landet som drabbat – samtidigt som tropiska stormar hotar andra delar.

Odlingsfält i Kalifornien, USA, som drabbats av torka.
Odlingsfält i Kalifornien, USA, som drabbats av torka.Foto:Noah Berger

Enligt den federala tjänsten drought.gov är det för närvarande onormalt torrt i över halva USA: 52,6 procent. Nästa stadium, faktisk torka, gäller för 38,4 procent av hela landet – där nästan en tiondel ligger på det svåraste stadiet: exceptionell torka.

Situationen är som värst i sydvästra USA, i staterna mellan Texas och Stilla havet.

Delstaten Utahs huvudstad Salt Lake City noterade i veckan ett nytt temperaturrekord, med 42 grader. Det är, enligt The Guardian, bara ett av hundratals nya värmerekord.

Vårens regnstormar räckte inte för att fylla Utahs grundvattentäkter, så delstatens guvernör, republikanen Spenser Cox, har vädjat på Twitter:

”Laga era läckande kranar, ta inga långa duschar, gör er av med gräsmattan – och be en bön om regn.”

Förutom vattenbristen slår hettan också mot elnätet, med luftkonditioneringsanläggningar på maximal kapacitet.

Såväl i Texas som Kalifornien har nätleverantörer vädjat till sina kunder att begränsa sin elanvändning. 

Vattenbristen är långt ifrån oväntad i sydvästra USA – problemen har funnits i omkring 20 år – men har på sistone accelererat.

När reservoarerna torkar ut slår det framför allt mot jordbrukssektorn, som i många stater i Västern står för 90 procent av all vattenanvändning.

Jordbruk och direktrelaterade sektorer genererar drygt 5 procent av USA:s BNP. Enligt statistikavdelningen på USA:s jordbruksdepartement innebar det 2019 motsvarande 9.560 miljarder kronor.

Enligt flera forskningsrapporter genomgår den jättelika – 640.000 kvadratkilometer – Coloradobassängen, som genom floden med samma namn förser ett antal stater med stora mängder vatten, en påtaglig uttorkning.

Kalifornien, Arizona, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah och Wyoming är alla beroende av Coloradofloden för sin vattenförsörjning.

”Den här pågående torkan kan vara på väg mot att bli den värsta vi kunnat observera de senaste 1.200 åren. Och orsaken är direkt kopplad till klimatförändring orsakad av människan”, säger Kathleen Johnson, biträdande professor i geosystemvetenskap vid University of California i Irvine, till The Guardian.

”Det mest oroande är att det här ligger helt i linje med prognoserna. Klimatforskare har upprepat i princip samma budskap och varningar sedan innan jag var född”, säger Daniel Swain, forskare vid institutet för miljö och hållbarhet vid University of California i Los Angeles, till The Guardian.

Nästan som en ödets ironi har en tropisk stormvarning utfärdats för stora delar av North Carolina, längs USA:s sydöstra kust.

Hela regionen har drabbats av stora regnmängder från det tropiska lågtrycket Claudette, som nu USA:s nationella orkancenter NHC varnar kommer att förstärkas till tropisk storm, enligt CNN.

Inte heller Sverige är förskonat från extremvädrets konsekvenser.

Den stora skogsbrand i Mönsterås, norr om Kalmar, som rasar sedan i fredags riskerar att ta ytterligare flera dygn att få under kontroll.

”Vi har pratat med SMHI och väderläget är inte med oss”, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås, till Expressen/GT.

Enligt SMHI är det brandrisk i nästan hela södra Sverige, upp till och med Upplandsgränsen, och i fjällkedjan.

Det är också utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperatur i Småland, där just nu Mönsterås-branden bekämpas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?