Annons

Extremsportandet blev företagsidé – backas av tunga profiler

För sex år sedan hade entreprenören Anna Wretling inte tagit ett löpsteg. Förra året tog hon sig igenom världens tuffaste triathlon Norseman.

Men ur extremsportandet kom också en företagsidé. Nu ska hennes sportmode, som backas av flera tunga näringslivsprofiler, ge andra kvinnor kraft.

Foto:Amanda Lindgren

Den mörkgrå junihimlen speglar sig i det lika grå, livliga havet. Vattnet här är tolv grader sommartid och allmänt känt för att vara ett tillhåll för hajar. Men när Anna Wretling står på kanten, med San Franciscos skyline framför sig, är det för sent att tänka på.

”Det enda jag upprepade för mig själv var ’sluta inte simma’. För gör man det drar de starka strömmarna snabbt in en under Golden Gate-bron.”

Simningen var första delen i ”Flykten från Alcatraz”-triatlon som Anna Wretling deltog i 2016. När hon hade simmat de 2,4 kilometrarna från fängelseön till fastlandet, väntade 29 kilometer cykling och 12 kilometer löpning upp- och ned för stadens berömda backar.

”Cykeln strulade och elväxlarna fastnade i ett läge, men det var bara att bita ihop och köra på. Störst utmaning den dagen var ändå simningen med de höga vågorna, strömmarna och kylan.”

Efter tre och en halv timme nådde hon mållinjen. Samtidigt kunde ännu en extremsportslig bedrift läggas till listan över utmaningar Anna Wretling tagit sig igenom.

Maratonlopp, ultramaraton på 80 kilometer, Ironman, Swimrun ö till ö och världens tuffaste extremtriatlon Norseman (som vi ska återkomma till). Alltihop har Anna Wretling betat av de senaste åren – trots att hon inte kom från någon träningsbakgrund.

”Jag hade inte tagit ett enda löpsteg i vuxen ålder förrän 2012, men då stod jag inför ett vägval i livet och började promenera för att sortera tankarna. Raska promenader blev så småningom trevande löpsteg. Jag sprang längre och längre, och ett år senare var jag uppe i sju kilometer. Eftersom jag ökade träningsmängden lite hela tiden upplevde jag att jag kunde tänja på gränsen: vad händer om jag springer tio kilometer? 15, 20 och så vidare.”

När hon hade sprungit 30 kilometer anmälde sig Anna Wretling till sitt första maratonlopp 2014.

”Folk i min omgivning var ganska chockade och undrade vad som hade flugit i mig. Jag hade ju gått helt otränad i 38 år.”

Några maraton och ultramaraton senare kände hon att det var dags för en ny sorts utmaning. Hon anmälde sig till triathlontävlingen Ironman, utan att någonsin tidigare ha suttit på en racercykel. Dessutom var hon livrädd för vatten.

”Det var inte de bästa förutsättningarna för att ta sig an ett triathlon, men det var bara att ta tag i. Jag köpte en cykel och lärde mig knäppa på och av skorna i pedalerna och så gick jag en crawlkurs.”

Vad har motiverat dig att göra alla de här loppen?
”Det har gått av sig självt. Är man rätt tränad blir det inte heller lika plågsamt. Mitt mål är att vara nöjd med prestationen att genomföra loppet, oavsett hur det går. Behöver jag stanna eller gå, är det okej. Men med åren har jag också förstått att jag har ett psyke som klarar de här utmaningarna.”

Vad menar du med psyke?
”Att springa långt är inte någonting som passar alla. Många drabbas av dippar under loppen. Men mitt psyke håller ihop mycket tack vare att jag är bra på att stänga av ineffektiva tankar. Som under Alcatraz-loppet, visst hade jag kunnat tänka att det var krävande att simma i hajvatten. Men det var inget som hjälpte mig där och då, så jag valde att fokusera på att det bara handlade om en timme i mitt liv.”

Med det växande träningsintresset började hon också reflektera över träningskläders utseende och passform. Ju tuffare utmaningar hon tog sig an, desto viktigare var det att kläderna satt rätt.

”Jag behövde bättre kläder som inte tappade formen efter några tvättar. Jag märkte också att vissa företag hade tagit bort detaljer som resårer och sömmar för att plaggen skulle bli billigare att producera. Men resultatet blev att byxorna hasade ner, och så kan du inte ha det om du springer lopp eller tränar hårt.”

Anna Wretling, som alltid varit kreativ, målat mycket som ung och har ett stort intresse för haute couture-mode, började skissa på egna plagg. Hon tyckte också att träningsplagg generellt hade tråkig mönsterdesign och lät fantasin flöda när hon tog fram de zebra-, leopard- och ormskinnsmönstren till de första löpartajtsen. Allt eftersom hon fått intresse för nya sporter har nya plagg, som cykeltröjor och badkläder, tillkommit i kollektionen till hennes varumärke Powerwoman.

”Min ambition har hela tiden varit att blanda fashion och hardcore-träning och i det arbetet har jag varit extremt nördig. Jag vill att man ska kunna göra de värsta idrotterna, men att kläderna ändå ska sitta perfekt, så jag testade baddräktsprototyper i ett år innan jag blev nöjd med hur tyget beter sig när man simmar.”

Att hon gett sig in den snabbväxande, men också allt mer konkurrensutsatta sportmodebranschen har inte avskräckt. Tvärtom. Med en examen från Handelshögskolan i Göteborg och många år som företagare, där hon drivit inredningsbutiken Bohem på Östermalm i Stockholm, känner Anna Wretling att hon har en bra grund att stå på. Under hennes ledning omsatte butiken mellan 8 och 12 miljoner kronor de sista åren. År 2016 sålde hon butiken för att satsa fullt ut på Powerwoman.

”Jag hade länge funderat på vad jag skulle göra härnäst. Efter att ha drivit butik i 15 år på en lokal marknad slog jag i ett tak där det inte gick att driva mer lönsamhet. Med sportkläderna har man direkt en global marknad och butiken är öppen dygnet runt, vilket tilltalade mig.”

Dina plagg är färgstarka och uppseendeväckande – hur fungerar det på en marknad som Sverige, där konsumenten generellt gillar mer avskalade färger?
”Bättre än man kan tro, men svenskorna kör mer på de svartvita mönstren som zebra eller snöleopard, medan kunder i Brasilien, Sydafrika, Australien och USA vågar ta ut svängarna mer när det gäller färg och mönster.”

Vilka reaktioner har du själv fått när du burit plaggen?
”Det är blandat. När jag har sprungit har jag fått många glada tillrop som ’heja zebran’ eller ’heja powerwoman’, men kommer man till simhallen i leopardbaddräkt triggar det tävlingsdjävulen i vissa som vill simma om en till varje pris”, skrattar hon.

Bolaget har Anna Wretling byggt upp på egen hand och med egen finansiering. Sedan årsskiftet backas bolaget också av de två näringslivsprofilerna Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, och Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen, samt nanoprofessorn Maria Strömme. När bolaget nu satsar på en snabbare expansionstakt har Anna Wretling också tagit in riskkapital från ”erkända e-handelsprofiler” som hon kallar dem, men i dagsläget vill Anna Wretling inte avslöja vilka de är.

Samtidigt har hon lanserat idrottsklubben Team Powerwoman, som är ansluten till svenska triatlon-, cykel och skidförbundet, som på kort tid fått över 500 medlemmar.

”Mitt mål är att inspirera och lyfta andra kvinnor och inge mod. Kvinnor begränsar sig ofta för att man inte tror på sig själv eller är rädd. Men jag vill visa att även om jag också är livrädd för saker, så låter jag inte det stoppa mig.”

Det bevisade Anna Wretling en gång för alla när hon i fjol var en få som tog sig till mål i världens tuffaste extremtriatlon Norseman, som hålls i norska i Eidfjord, mellan Bergen och Oslo, varje år. Efter 3,8 kilometer simning i iskallt vatten cyklade hon 180 kilometer för att sedan springa 42,2 kilometer, där de sista 17 kilometrarna lutar brant uppför ett 1.800 meter högt berg, en sträcka som bland deltagare fått öknamnet ”Zombie Hill”.

”Det var extremt på alla sätt. Dels för att det är så kallt så det kräver en helt annan logistik med vantar och varma kläder som man ska ta på och av, dels för att män och kvinnor tävlar på samma villkor”, förklarar Anna Wretling och fortsätter:

”Dessutom drar de en gräns vid 160 personer som får springa upp till toppen, så när vi kom till ”Zombie Hill” visste jag att jag behövde springa om åtta personer om jag skulle gå i mål. Ingen normalt funtad människa springer upp där, men jag gjorde det. Jag skulle bara upp.”

Efter 16 timmar nådde hon toppen. Då var hon en av 17 kvinnor att ha klarat loppet.

”Då var jag så stolt, men jag tycker också att det är hoppfullt att man kan börja träna så sent i livet och ändå ta sig igenom en Norseman fem år senare.”

Hur har du gjort för att få ihop extremträning och livet som entreprenör?
”Det undrar alla. Men när jag gör saker är jag snabb, effektiv och disciplinerad. När många ger upp, fortsätter jag. Sedan har jag fått prioritera bort saker.”

Som vad?
”Att titta på tv, och det är ingen större förlust. Jag lever det liv jag vill leva, annars skulle jag sluta. Jag äter näringsrikt, men det skulle aldrig falla mig in att räkna kalorier och jag är helt emot dieter. Jag är inte fanatiker. Utan dricker vin, går på restaurang och äter bullar och godis.”

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
”Jag tränar 10-20 timmar i veckan efter ett program som min coach lägger upp varannan vecka. Det är balanserat för mig så att jag undviker skador. På hösten och vintern är det mer styrketräning, på sommaren mer distanslöpning, -simning och -cykling.”

Hur motiverar du dig att träna de dagar du verkligen inte känner för det?
”Jag gillar fortfarande inte att simma, men det är som att benen går till simhallen ändå, även om hjärnan säger nej. Sedan brukar jag fråga mig själv: blir det bättre om jag struntar i det? Oftast är svaret nej och då är det bara att köra. Latmasken får inte styra ens liv.”

Vilka idrottsmål har du framför dig nu?
”Det undrar min coach också: hur ska du toppa Norseman?”, säger Anna Wretling och gapskrattar.

Hennes nyårslöfte är att träna mindre och dricka mer goda viner. Nu vill hon satsa all energi på företaget och i vinter kommer hon att delta i ett längdskidlopp – i egendesignade skidkläder, så klart. Men samtidigt har Anna Wretling också tagit tag i en gammal barndomsdröm.

”Jag har börjat läsa en privat pilotutbildning. Jag behöver den mentala stimulansen och det är faktiskt förvånansvärt avkopplande att läsa böcker om katalysatorer och navigering.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera