Hoppa till innehållet

Annons

Extrema priskast – minister redo att rita om elkartan

Kasten är extrema. Från minuspriser förra helgen till alla tiders rekord några dagar senare.

Energiministern är inte främmande för att riva upp indelningen av Sveriges elområden.

Foto: Jessica Gow/TT

Med allt mer vindkraft blir svängningarna i elpriset bara större och större. Den gångna veckan har elpriset nått nya topprekord i södra Sverige, från att elpriset förra helgen under några blåsiga timmar noterat negativa priser.

Samtidigt har skillnaderna mellan norr och söder cementerats. Det nya normala är allt som oftast att elen är 3–4 gånger dyrare i södra Götaland, elområde 4, än i norra Sverige, elområde 1 och 2. 

Orimligt stora, tycker energiminister Anders Ygeman (S).

”Har man ett sammanhållet land bör man ha någorlunda sammanhållna priser”, säger han.

Mycket billig vattenkraft i norr, begränsad av för klena kablar till söder, parat med dyr elproduktion på kontinenten som smittar av sig till Sydsverige, är de huvudsakliga förklaringarna.

”De åtgärder vi behöver göra för att ändra på det här, är främst att få mer elproduktion i södra Sverige och också förbättra överföringskapaciteten inom landet”, säger Ygeman. 

Sverige är indelat i fyra elprisområden. Syftet är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och minska behovet av att transportera el. Dessutom uppmuntras till investeringar i stamnätet. Så har det inte riktigt blivit, minst sagt. Och kritiken från framför allt Företagarsverige är stundtals hård. Anders Ygeman är öppen för att rita om elkartan.

”Jag är heller inte främmande för att titta på om den här elprisområdesindelningen är rimlig, och då måste man ju titta på vilket utfall en annan indelning skulle få. Men de här skillnaderna är för stora”, säger han.

Svenska Kraftnät är den myndighet som formellt kan ändra områdesindelningen och en översyn är också på gång, ett arbete som styrs av EU:s gemensamma regelverk.

Men trots de rekordhöga nivåerna. Sverige har ändå bland de lägsta elpriserna i EU, poängterar Ygeman.

Innehåll från XledgerAnnons

Expertens råd: Hög tid att planera för högkonjunkturen

Marie Löfgren, operativ chef hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Marie Löfgren, operativ chef hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Höga räntor, inflation och allmän osäkerhet präglar ekonomin.

Då råder experten företagen att planera för tillväxt när vindarna vänder.

– Det gäller att inte fastna i gamla hjulspår. Med rätt plattform i ryggen kan man växa utan att öka administrationen, säger Marie Löfgren, operativ chef hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Så kan du växla upp – utan extra kostnader 

Slarva aldrig bort en bra kris. Så lyder det klassiska uttrycket från en känd brittisk premiärminister. Och visst är skakiga tider ett bra tillfälle att se över sin verksamhet, anser Marie Löfgren:

– Jag tror att många fått bättre insikter efter de jobbiga åren med pandemin och nu kriget. Man känner att man vill stå väl rustad och en del av det är bättre plattformar. Vi hade all time high när det blev hemarbete.

Hon målar upp ett exempel från Norge under pandemin:

– Där såg vi att det sista man ville dra ner på var affärssystemen eftersom de var avgörande för företagens verksamhet. Någonstans är det ju så att bokföring, fakturering och hela den biten måste fungera. Det är väldigt svårt att minska den kostnaden, men det går att tänka smart.

Alla affärssystem kostar således pengar – men alla affärssystem kostar inte lika mycket. Och det är här Xledger kommer in, menar Marie Löfgren:

– Den stora fördelen är skalbarheten, det är lätt att addera och ta bort både funktioner och användare. Vi fakturerar utifrån en flexibel modell där du betalar endast för det du använder, det finns en transparens i modellen. Samtidigt finns funktionalitet tillgänglig om behoven förändras.

Just möjligheten att skala upp Xledger vid behov tilltalar tillväxtbolag med internationell verksamhet, tycker hon:

– Vi har ett case nu där man förvärvat en annan organisation i ett annat land med andra system. I det fallet har man skapat en annan typ av organisation som jobbar i samma system, så att man i realtid kan analysera verksamheten. Det kan annars bli en enorm apparat med olika strukturer i samma koncern.

Stöd för 23 olika språk, automatisk valutaomvandling och det faktum att Xledger är helt molnbaserat är andra faktorer som talar till systemets fördel, tror Marie Löfgren:

– Vi hämtar in valutakurser varje dag så informationen finns tillgänglig i realtid. Att kunna redovisa allt i samma koncernvaluta är mer efterfrågat än många tror, det skapar möjligheter att snabbt skapa rapporter och ger en överblick på hur bolaget presterar på olika marknader. Man kommer åt allt i realtid var man än befinner sig i världen, pratar du med kontoret i Asien är det exakt samma siffror ni tittar på.

Hon lyfter även att molnlösningen även bidrar till ökad lönsamhet – genom minskade kostnader: 

– En true cloud-lösning som Xledger gör att all hantering av data, lagring och säkerhet sköts av oss. Ingenting behöver hanteras lokalt på företaget, vilket också minskar kostnader.

Allt i ett system – lär dig mer hur det funkar  

 

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera