Extra kongress avgör Lars Ohlys framtid

Förre Vänsterledaren Lars Ohlys framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige kan avgöras i dag.
De 41 medlemsförbunden i organisationen ska diskutera om de har förtroende för honom.

Lars Ohly.
Lars Ohly.Bild:TT

Lars Ohly har varit en synlig ordförande sedan han valdes i maj förra året för Funktionsrätt Sverige, en organisation som ska ge de 41 förbunden som företräder personer med olika typer av funktionshinder en stark röst.

Men Ohlys ställning har ifrågasatts sedan det kom fram att han anklagats för ofredande av en kvinna efter en V-fest i Malmö i höstas. Ohly har bett om ursäkt för det som han själv kallar olämpligt beteende. En polisanmälan gjordes, men den ledde inte vidare. Vänsterpartiet stängde av honom från partiets evenemang tills vidare.

När det hela blev känt avgick fyra av Funktionsrätt Sveriges styrelseledamöter i protest mot att Ohly inte ville lämna sin post. De fyra ansåg att han inte längre kunde företräda dem med trovärdighet.

Enligt uppgift till TT kommer i princip samtliga förbund vara företrädda på dagens extrakongress.

En rundringning som Sveriges radios Eko-redaktion gjorde visade att 16 av de 41 förbunden vill se Ohly avgå, övriga ville inte svara och några uppgav att de vill ha honom kvar.

Vänsterpartiet har stängt av Lars Ohly från att närvara vid fler partievenemang. Ohly anser sig skandalöst behandlad av partiet och har meddelat att han lämnar partiet.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?