1515
Annons

Expressen-journalisten Ulf Nilson död

Den mångårige Expressenjournalisten Ulf Nilson har avlidit, 84 år gammal.

Utrikeskorrespondenten och krönikören reste världen över och arbetade för kvällstidningen i 52 år.

Ulf Nilson.
Ulf Nilson.Bild:Cornelia Nordström

"Ulf Nilson kommer att bli ihågkommen för sin tid som "världsreporter" och krönikör för Expressen, men han skrev också böcker och jobbade på Aftonbladet och en rad lokaltidningar. Det första stora utlandsreportaget gjorde han redan för tidskriften Se! under Ungern-revolten 1956, så det här handlar om tidningshistoria." skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en kommentar till TT.

Thomas Mattsson i Expressen: Världsreporten är inte längre kvar hos oss - tack för allt

Nilson beskrivs som en reporter som alltid var på plats, och som var oerhört produktiv och arbetsvillig. Han skrev om allt — från Jordens alla hörn, och träffade flera viktiga personer som den amerikanske presidentkandidaten Robert Kennedy och moder Teresa i Indien.

"Ulf var på plats på sin tids stora storys. Vietnamkriget eller Muhammad Alis boxningsfajter — Expressen var där med och nästan alltid med Ulf. Han vågade också vara kontroversiell, en egenskap som jag hoppas att yngre kollegor vågar lära av", säger Mattsson.

Dottern Pina Nilson säger till Expressen att han dog lugnt efter en längre tids sjukdom.

"Pappa var klar in i det sista. Han hade kvar sin humor hela tiden. Han charmade personalen och skämtade med dem. Han kämpade för att hänga med. Han tittade på tv och vi hade med Expressen till honom varje dag. Han brukade kritisera rubrikerna", säger hon.

Ulf Nilson skrev också ett flertal böcker. 1995, efter att han tvingats sluta som krönikor på tidningen sedan Christina Jutterströms tillträtt som chefredaktör, skrev han den uppmärksammade boken "Expressens nedgång och förfall". Han kommenterade avskedet i TT med att "Jag känner en jävla bitterhet och jag känner mig förolämpad", och ansåg att han blivit utrensad på grund av sina politiska åsikters skull.

Några år senare fick Nilson återkomma till spalterna. Han var en av tidningens mest uppskattade och lästa krönikörer, men också hårt kritiserad eftersom han inte drog sig för att sticka ut hakan i kontroversiella frågor.

2015 skrev den då 82-årige Nilson sin sista krönika. I en intervju med Expressen sade han att han aldrig riktigt varit ledig.

"Ofta ringde de från hemmaredaktionen när klockan var två på natten i New York. Jag kunde aldrig säga nej, det var jobbet som gällde.", sade Nilson, som avslutade intervjun med att tillägga att det gäller att "aldrig förlora sin nyfikenhet och vetgirighet och vilja att vara med".

S förbereder för att kunna regera på nytt

Socialdemokraterna förbereder sig på att gå i opposition. Men partiet kommer att vara redo att bilda regering på nytt om Ulf Kristerssons (M) konstellation skulle misslyckas, säger Morgan Johansson (S), till Godmorgon Världen i P1.

Den avgående justitie- och inrikesministern anser därför att det är särskilt viktigt att upprätthålla goda kontakter med andra partier.

”Det gäller MP, V, C och kanske L om de bryter sig ur den högerbur som de nu är på väg att sätta sig i. Vi måste ju vara ett parti som när som helst under den kommande mandatperioden är berett på att vara en del av en lösning för Sverige”, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S), som snart övergår till att bli partiets gruppledare i riksdagen, säger å sin sida till radion att man ska bedriva en ”hård och konstruktiv” opposition mot den nya regeringen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera