Explosionsartad ökning av egenanställda

Ökningen av egenanställda är explosionsartad i Sverige. Men alla är inte odelat positiva till utvecklingen:

”Det är en anställningsform som ger det bästa till arbetsgivarna och det sämsta till arbetstagarna”, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO i Di TV:s Ekonomistudion.

Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag, där man som frilans åtar sig uppdrag men fakturerar genom ett så kallat egenanställningsföretag. I Sverige arbetar i dag 45.000 personer i anställningsformen, som ökat med i snitt 55 procent årligen de senaste sex åren. Steven Schad är vd i Frilans Finans som är Sveriges ledande egenanställningsföretag.

”Det här är en utveckling som inte drivs av att företagen vill ha möjligheten att göra sig av med folk lätt. Det här drivs av att dagens organisationer måste gå från att vara linjeorganisationer till att bli projektorganisationer. Samtidigt upplever många att det finns en otrolig massa problem med fast anställning, man vill ha möjlighet att planera sitt liv själv och inte helt underkasta sig en arbetsgivare”, säger Steven Schad i Ekonomistudion i Di TV, som görs i samarbete med Expressen TV.

Facken säger sig inte vara motståndare till anställningsformen, men vill att egenanställningsföretagen ska teckna kollektivavtal.

”Vi vill kunna vara med och påverka villkoren för den anställde. Mycket kan hända. Tänk om kunden inte betalar sin faktura, vem står då för risken? Vem står för tjänstepensionen, hur får man råd med semester, etcetera?” frågar sig Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef i Unionen.

Claes-Mikael Jonsson tycker att egenanställning har potential att vara en bra anställningsform för den som är specialist och har en stark ställning på arbetsmarknaden.

”Men vi ser också att det är en form som används för de mest utsatta på arbetsmarknaden. Det handlar om flytthjälp eller att köra ut mat via något plattformsföretag”, säger Claes-Mikael Jonsson.

Han varnar också för att egenanställningarna kan bidra till nedåtpress på lönerna. Men där ser Steven Schad inte samma fara.

”Vi följer SCB:s lönestatistik. Däremot tror jag att det här kan vara ett sätt att jämna ut skillnaderna med vinster som i dag bara hamnar i toppen av företagen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?