Annons

Explosioner vid militära flygfält i Ryssland

Flera personer har dödats och skadats i explosioner på två ryska militära flygfält, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

I Ukraina ljuder flyglarm över hela landet, medan nya ryska flygangrepp skakar städer.

En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.
En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förbereda för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.Foto:Russian Defense Ministry Press Service via AP

I Ryazan, sydost om Moskva, uppges en tankbil ha exploderat med tre döda och sex skadade som följd. På flygfältet är bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, stationerade. Ett sådant plan förstördes också i explosionen.

Ytterligare två personer skadades i en explosion på ett flygfält i Saratovregionen i sydvästra Ryssland. Militärbasen Engels där Ryssland antas ha sina strategiska bombplan med kärnkapacitet stationerade, ligger i området Saratov, rapporterar BBC.

Explosionen beskrivs i lokala medier som kraftfull.

Det är oklart vad som orsakat explosionerna. Saratovregionens guvernör uppger att säkerhetsstyrkor kontrollerar vad han kallar för ”rapporter om incidenter vid militära installationer”.

Inga civila anläggningar ska ha skadats, skriver AP.

Explosionerna har på meddelandeappen Telegram väckt misstankar om ukrainska sabotage. Men Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger sig inte ha information och hänvisar till det ryska försvarsdepartementet, rapporterar Interfax.

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto:TT/Ukrainian Presidential Press Office via AP

I Ukraina har flyglarm ljudit över hela landet under måndagen, och människor har uppmanats söka skydd. Två människor har dödats i Zaporizjzja-regionen i syd och två skadades när ryska robotar träffade bostadshus, enligt ukrainska myndigheter.

En människa har dödats och tre skadats i robotangrepp i staden Kryvyi Rih i landets centrala delar, meddelar president Volodymyr Zelenskyjs kansli. Staden är presidentens hemstad.

Även i Kupyansk i öster har en civil dödats i ett flygangrepp mot infrastrukturen.

Flera städer är åter utan ström och vatten. I hamnstaden Odessa skar en robot av strömmen till pumpstationen, och hela staden blev utan vatten.

Enligt det ukrainska flygvapnet attackerar ryssarna i flera omgångar för att försvåra för det ukrainska luftförsvaret.

I sitt tal på söndagskvällen sade Zelenskyj att ukrainarna måste bita ihop och ta sig igenom vintern.

”Fienden vill verkligen använda vintern mot oss. Göra vinterkyla och umbäranden till en del av sin terror. Vi måste göra allt för att stå ut i vinter, hur jobbigt det än är”, säger Zelenskyj.

Presidenten påpekar att Ryssland visserligen har missiler och kan vara överlägsna vad gäller artilleri, men att det inte mäter sig mot ukrainarnas drivkraft.

”Vi har något som ockupanterna inte har. Vi försvarar vårt hem och det ger oss den bästa motivationen. Vi kämpar för frihet och det mångdubblar vilken kraft som helst.”

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera