Annons

Expertkritik mot Ingves: ”I otakt med omvärlden”

Riksbanken möter hård kritik. Efter tisdagens räntebesked ifrågasätter flera experter centralbankens köp av företagsobligationer.

”Jag tycker att de hade kunnat backa”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i DiTV:s Ekonomistudion. 

Foto:ALI LORESTANI/TT

Flera bankekonomer riktade på tisdagen kritik mot Riksbankens senaste stimulansåtgärd: 

”Den är i otakt med omvärlden. Riksbankens köp av företagsobligationer kommer ett halvår för sent och riskerar att störa prissättningen”, skriver DNB-ekonomerna Ulf Andersson och Thomas Jellvik i en kommentar. 

Köpen av företagsobligationer inleddes i förra veckan, efter en lång tids förberedelser och rekryteringar. Några direkta nyheter i ämnet presenterades visserligen inte av Riksbanken i samband med räntebesked, men Stefan Ingves fick flera frågor om frågan under tisdagens presskonferens.

”Bra tack. Det här är ett arbete som har pågått ganska länge. Vi köpte inte stora belopp, det var så det var tänkt givet att den här marknaden har sina egenheter”, svarade Ingves exempelvis på Di:s fråga om hur de första köpen avlöpt.

”Det tog ett tag att reda ut de tekniska delarna av detta, och det har vi nu gjort”, fortsätter Stefan Ingves. 

Efter en kris under våren, när det svängde som mest på marknaden, har handeln med företagsobligationer återgått till mer normala nivåer.

Som Di berättat kan också företag ta in pengar genom emissioner på ett fungerande sätt. Därför ifrågasätter experter att köpen genomförs nu: 

”Vi delar inte Riksbankens analys att marknaden för företagsobligationer är skör. Den har tvärtom uppvisat en betydande återhämtning”, skriver Ulf Andersson och Thomas Jellvik, som fortsätter: 

”Stödköpen saknar ett tydligt syfte och riskerar därför helt i onödan att störa en fullt fungerande företagsobligationsmarknad.” 

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, stämmer in i kritiken: 

”Jag tycker att de hade kunnat backa och säga att de ser att marknaden fungerar nu”, säger hon i ett samtal med Di TV, med tillägget att Riksbanken alltid kan ändra sig och börja köpa om behovet av stöd skulle uppstå. 

”Nu valde de att gå in och köpa istället. Det tycker jag inte att de hade behövt göra.” 

I tisdagens Ekonomistudion påpekade chefsekonomen att det är lätt för en centralbank att fastna i stödåtgärder. 

”Det är väldigt lätt att stimulera, men mycket svårare att backa ut ur stimulanserna.” 

Annika Winsth påpekar att köpen visserligen är blygsamma, de ska uppgå till 10 miljarder kronor. Men manövern inom företagsobligationer är inte heller någon enskilt företeelse, påpekar hon och nämner bostadsobligationer som ett exempel.

”Det gör man i en marknad som är mer eller mindre överhettad.” 

Den svenska bostadsmarknaden har återhämtat sig både snabbt och kraftigt efter vårens oro, med återkommande rapporter om prisökningar och hetsiga budgivningar. 

”Att i den miljön fortsätta driva på bostadsmarknaden är märkligt, med tanke på den oro som har funnits och hur Riksbanken har uttryckt sig om den marknaden innan.” 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?