Experterna varnar: Fritidshusägare kan få otäck överraskning

Ett öde hus i svinkalla vinternatten – det kan bli otäcka överraskningar i form av upptinade och spruckna vattenrör. Stugägare uppmanas att ta det försiktigt när huset nu öppnas för vår- och sommarsäsongen.

Foto:TT

I år har vi haft en riktigt kall vinter i nästan hela landet, och Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, befarar att det kommer att märkas för försäkringsbolagen när fritidshusen nu tinar upp efter kylan.

”Vi misstänker att många öppnar sina fritidshus nu i påsk, och vi har haft en väldigt kall vinter. När vattnet sätts på kan det bli en dramatisk ökning av vattenskadorna”, säger Erik Arvidsson.

Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar, är inne på samma linje. Kylan i vintras kan ha gjort att rören sprängts om vatten legat kvar, och nu när vattnet sätts på rinner det ut i väggar och golv. 

Om man inte ser upp och tar det försiktigt, vill säga. Båda råder att kolla noga och ta det lugnt när huset värms upp.

”Värm försiktigt, inte allt på en gång”, säger Erik Arvidsson.

Om ett fruset rör tinar snabbt kan det bli ett stort flöde, förklarar de.

Man bör också kolla rören för att se om det finns synliga sprickor eller hål, särskilt där de går in i huset från marken. Det är extra utsatt, enligt Peter Bratt.

”Det är svagaste punkten. Om man inte uppmärksammar skador där kan vatten spruta rakt in i väggen.”

De tycker att man ska öppna kranarna lite försiktigt, på ett ställe i taget.

”Öppna kranarna och kolla noga längs ledningen om den läcker. Lyssna om det kommer ett susande ljud längs ledningen.”

Fast det kan vara svårt att se om rören är täta. Erik Arvidsson tipsar om att linda en liten bit hushållspapper runt ett rör med misstänkt läcka, om vattnet rinner ut blir pappret snabbt blött så att det syns.

Erik Arvidsson råder också att kolla vattenmätaren för den som har en sådan. Om vattnet går åt trots att kranarna är avstängda tyder det på läckor. 

Pandemin gör att fritidshuset kan vara viktigare än någonsin för många nu, men en vattenskada gör att huset sannolikt är utslaget för hela säsongen, varnar båda.

Det bästa för hus och ledningar är att vattnet stängs av under vintern, förklarar de.

”Förr hade många en checklista som de följde när huset stängdes. Men den kunskapen som fanns förr kan ha försvunnit alltmer”, säger Erik Arvidsson.

Många av fritidshusen har 50-60 år på nacken, och är inte alltid utformade på ett vattensäkert sätt. På den tiden fick man bygga med enklare metoder, berättar Peter Bratt. Fast det är inte säkert att nya fritidshus står emot bättre, suckar han. 

Båda minns tidigare kallvintrar, då ökningen av vattenskador var enorm.

”Vintern 2010 kostade vattenskadorna oss tio miljarder kronor mot vanliga fem miljarder. Den vintern glömmer vi inte”, säger Peter Bratt.

”Det var jättedramatiskt. Det kan bli så i år också, för vintern har varit kall även i södra Sverige under lång tid”, säger Erik Arvidsson.

Fast det är inte bara kylan som kan gå hårt åt fritidshusen. I år har det kommit rapporter om många råttor och möss som tagit sig in i husen på sina håll, och de kan också ge upphov till vattenskador.

”De kan gnaga på elkablar och slangar till exempelvis diskmaskin och tvättmaskin. De gillar att gnaga på plasten. Därför bör man kolla kablar och ledningar noga innan man sätter på maskinerna”, säger Peter Bratt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?