ANNONS:
Till Di.se

Experterna tror på fortsatt uppgång för företagsköp under 2018

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Förutsättningarna är goda för ett år med många svenska företagsaffärer. De senaste åren har dessutom antalet riktigt stora affärer ökat.
”Ska man spå någonting inför 2018 är det att den trenden håller i sig”, säger Carl Montalvo, chef för SEB:s svenska corporate finance-verksamhet.

I Sverige ökade företagsaffärerna, mätt i volym, med 23 procent förra året. Totalen summerade i drygt 294 miljarder kronor enligt nya siffror från Mergermarket. Antalet affärer var dock något färre jämfört med året innan, 341 jämfört med 346. I Norden ökade volymen med hela 75 procent.

Carl Montalvo, chef för SEB:s svenska corporate finance-verksamhet, beskriver 2017 som ett väldigt aktivt år och säger att han tycker att förutsättningarna för företagsaffärer 2018 ser väldigt bra ut i Sverige.

”Det är flera faktorer som driver det. Vi har en fortsatt stark konjunktur och ser bra vinsttillväxt i de flesta bolag. Många noterade bolag sitter dessutom på starka balansräkningar”, säger han.

Finansiering till eventuella förvärv underlättas utöver det av flera faktorer. Det är fortfarande enligt Carl Montalvo en bra marknad för skuldfinansiering.

”Dessutom är aktiemarknaden positivt inställd till att finansiera förvärv vilket gör att bolagen kan ta in nytt eget kapital i samband med förvärv i form av emissioner”, säger han.

Vinsttillväxten gör även att värderingarna ser lite rimligare ut i år, tycker han, jämfört med i inledningen av 2017.

”Börsen har gått upp lite i år, men vinsttillväxten i bolagen gör att multiplarna blir lägre nu.”

Carl Montalvo säger också att förvärvsaptiten finns i alla branscher. Viljan att göra företagsaffärer har hittills dessutom varit ganska opåverkad av omvärldsfaktorer som brexit och vapenskrammel i Nordkorea.

Även förutsättningarna för börsintroduktioner bedömer Carl Montalvo som goda, trots flera år av hög aktivitet.

”Investerarna är fortsatt intresserade av att titta på och investera i nya bolag och det finns fortfarande ett intresse från både riskkapitalbolag och andra aktörer att ta bolag till börsen.”

Jonas Ström, som är Corporate Finance-chef på ABG Sundal Collier, säger även han att aktiviteten för företagsförvärv ökat under hösten i det segment som bolaget är verksamt i, det vill säga mindre till mellanstora bolag.

”Vi ser väldigt god aptit på fortsatta affärer, inte minst från riskkapitalbolagen”, säger han.

ABG var nyligen rådgivare när Nordic Capital förvärvade Ryds bilglas.

”Det är ett typexempel på affärer vi tror att vi kommer att få se mer av. Stabila bolag med bra tillväxtförutsättningar som går att räkna på”, säger Jonas Ström.

Att räntorna är låga och att bolagen fortsatt letar tillväxt är andra faktorer han tror driver på utvecklingen.

”Det finns mycket kapital som måste sättas i arbete helt enkelt”.

Många affärer tror han kommer att ha sin grund i digitaliseringen och nya disruptiva affärsmodeller.

”Där finns många företag som behöver kapital eller nya kapitalstarka ägare som kan skapa bättre förutsättning för tillväxt. Där finns alla möjliga typer av köpare, från riskkapitalbolag till såväl detaljhandel som industriföretag som behöver ta tag i digitaliseringsfrågorna, som bland annat leder till stora förändringar i kunders köpbeteenden”.

Jonas Ström tror också att det kan vara dags för en konsolidering i fastighetsbranschen.

Det som kan sätta käppar i hjulen för företagsaffären är enligt honom att långrätorna oväntat går upp eller oförutsedda omvärldshändelser.

”Annars är det otäckt få mörka moln på himlen”.

När det gäller börsintroduktioner är orderboken enligt Jonas Ström rekordfull.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies