ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Experterna tror på bra men svängigt börsår

De flesta pilarna pekar enligt experterna åt rätt håll inför börsåret 2017. Samtidigt höjer de ett varningens finger för de politiska orosmolnen och stigande räntor som kan sätta punkt för börsfesten.

Efter en urstark höst ser börsåret 2016 ut att bli en riktig solskenshistoria trots att vi sett vår beskärda del av politisk turbulens. Och enligt experterna ser det ut att bli mer av samma visa under 2017.

”Vi har en positiv syn på aktiemarknaden så till vida att vi har en övervikt på aktier i detta nu, men vi är också medvetna om de politiska riskerna som finns framförallt i Europa. Sen kommer troligtvis tonen sättas av vad Donald Trump nu gör. Det är ingen som riktigt vet i dagsläget vad det blir av det här”, säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank.

”Det som självklart kommer dominera nästa år är den politiska agendan. Verkligheten rör sig långsamt, men börssentimentet svänger snabbt och kommer röra sig i takt med den politiska utvecklingen”, säger Martin Guri, chefsanalytiker på Nordea.

På den politiska agendan har vi Donald Trumps installation som president i slutet av januari och den budget han sedan ska lägga, starten på brexit-förhandlingarna samt val i Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

”Ingen vet när Donald Trumps budget kommer men den bästa gissningen är någon gång i slutet av februari eller början av mars. Då kan marknaden göra en bedömning om genomförandet är realistisk och till viket pris det ska ske. Troligtvis kommer väldigt många säga att den inte är det vilket kan leda till ökad volatilitet”, säger Martin Guri.

Har marknaden tagit ut för mycket i förskott?
”Det är klart man har sprungit långt i förväg, men Donald Trump har ju mer eller mindre lovat att sänka skatterna. Så jag håller nog inte med de som säger att det gått för långt utan det här är nog en ganska adekvat reaktion på indexnivå”, säger Martin Guri.

När det kommer till Stockholmsbörsen har både Danske Bank och Nordea en positiv syn.

”Vi kommer se en vinsttillväxt nästa år sedan är ju frågan naturligtvis hur stor den blir. Om kronan ligger kvar på den här nivån blir den nog lite bättre än vad många trodde för några månader sedan. Nästa frågetecken är om konjunkturen blir så stark som många tror”, säger Henrik Moberg.

”Förutsättningarna är ganska bra och förväntningarna på vinsttillväxten ligger just nu på omkring 8 procent. Som vanligt kan man säga att de är lite för höga, men i den positiva vågskålen kan dollarn stärkas ytterligare vilket gynnar verkstadssektorn. De amerikanska infrastruktursatsningarna skulle även kunna spilla över till de Nordiska bolagen 2018”, säger Martin Guri.

På frågan om var de tror Stockholmsbörsen kommer stå om ett år svarar både Henrik Moberg och Martin Guri att de tror den kommer stå högre än idag. Bägge höjer dock ett varningens finger för att stigande räntor kan lägga sordin på stämningen.

”I den här ekvationen så är stigande räntor det som faktiskt kan förstöra hela festen. Aktiemarknadens värdering är en funktion av räntorna eftersom man diskonterar framtida kassaflöden och om räntorna går upp måste du räkna om. Det skiljer 2 procentenheter mellan en svensk och en amerikansk tioåring och den spreden ska nog inte vara så stor”, säger Martin Guri.

”Frågan är vad som händer med de amerikanska långräntorna. Om de skulle stiga mer än vad marknaden tror skulle det kunna bli lite tufft för aktiemarknaden”, säger Henrik Moberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies