ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Experterna tipsar: Så bygger du upp en ekonomisk buffert

  • Foto: Roland Magnusson
  • Dagens Industris podd om privatekonomi med Jenny Petersson och Hans Bolander. Foto: Jesper Frisk

Spara & Slösa, fondkyrkogården och hur sparandet bäst delas upp efter ändamål.

Det är några av ämnena som tas upp i ett avsnitt av Di:s podd Smarta Pengar med Jenny Petersson och Hans Bolander.

Redan på 1920-talet lovordades vikten av sparande genom initiativ som Världsspardagen och tidningen Lyckoslanten med Spara & Slösa. I dag ligger svenskarnas sparkvot på 10 procent av den disponibla inkomsten.

”Vilket också är ett bra riktmärke. Det ger en bra buffert”, säger Jenny Petersson.

Men sparkvoten kan variera över livet. I takt med att lönekarriären tar fart och bostadssituationen är under kontroll kanske sparandet kan öka till 20-30 procent av nettolönen.

”Dela upp sparandet efter tidshorisont. Bankkonto för en akut kassa men fonder eller aktier för långsiktigt sparande”, säger Hans Bolander.

Det är inte heller fel att låsa in pengarna i en kapitalförsäkring eller liknande.

”Då frestas man inte att sälja av för mer kortsiktig konsumtion.”

Smarta Pengar slår också ett slag för otrohet när det gäller bankaffärer. Det är mycket svårt att hitta banker som kan överträffa det som uppnås genom att shoppa runt mellan bankers bästa villkor för kort, lån och sparande.

”Jag har två kreditkort som visserligen kostar en slant, men det blir lönsamt tack vare de förmåner som jag utnyttjar varje år”, säger Jenny Petersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer