ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Experterna: Så slår fotbolls-VM mot världsekonomin

  • Kylian Mbappe och Frankrike är världsmästare – för Frankrike väntar ett uppsving, men för världsekonomin har VM en baksida. Foto: TT

Efter 64 matcher är fotbolls-VM över för den här gången.

För vinnarlandet Frankrike väntas nu ett uppsving, men för världsekonomin är inte VM enbart av godo. 

"Produktivitetstappet är den ekonomiska baksidan", säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Frankrike är världsmästare i fotboll, för andra gången någonsin, efter söndagens vinst med 4-2 mot Kroatien i VM-finalen i Moskva.

Ett VM-guld kan ha långsiktigt positiva konsekvenser för det vinnande landets handel, investeringar och turism, menar Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

"Utifrån studier vet vi att det är viktigt för länder att synas, och exponeringen är stor i dessa idrottsevenemang. Särskilt för dem som går långt och för dem som vinner", säger han, och fortsätter:

"Vi har ett visst underlag på att deltagande länder kan se utökade internationella affärer. Länder som är beroende av handel, investeringar och turism har en hel det att hämta från ett VM."

Robert Bergqvist tror att index som är alternativa till BNP, som tar hänsyn även till välbefinnandedimensioner, kan påverkas positivt av ett guld.

"Det innebär status att vara världsmästare i fotboll vilket kan vara en bidragande faktor till att välbefinnandeindex utvecklas positivt", säger Robert Bergqvist.

Flera delar av detaljhandeln ser kortsiktiga positiva ekonomiska konsekvenser i samband med fotbolls-VM. 

"Folk vill fira – restaurangbranschen blomstrar. Jag har aldrig sett så mycket människor på gatorna som när Sverige vunnit, och det tror jag kommer att synas i detaljhandelsstatistiken", säger Robert Bergqvist, och fortsätter:

"Ju längre ett land kommer in i turneringen och ju närmare det kommer finalen är det fler och fler som följer fotbollen och då får detaljhandeln ett uppsving."

Men under mästerskapet har de ekonomiska följderna av fotbolls-VM inte enbart varit positiva. Intresset för fotbollen har tagit överhanden och produktiviteten har i många länder släpat, menar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

"Produktivitetstappet är den ekonomiska baksidan av VM. Hur stort det blir beror på tidszonen ett land befinner sig i. I Asien, där matcherna gått mitt i natten, har man antagligen inte drabbats", säger han, och fortsätter:

"Men i Nord- och Sydamerika kan man troligen se mest negativ effekt. I fotbollsintresserade Brasilien har matcherna ägt rum under brinnande arbetstid."

Även börsen får sig en törn under fotbolls-VM. Handelsvolymerna på finansmarknaden har gått ned uppåt 50 procent när matcherna varit igång, visar en studie av ekonomerna Michael Ehrmann och David-Jan Jansen. 

"Börsen är ju global, den svenska börsen går hand i hand med andra börser, men när ett lands fotbollslag gör mål finns risken att den nationella börsen frikopplas från den globala och går i en annan riktning", säger Robert Bergqvist.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies