ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Makrorådet

Experterna: Risk för ”rally åt fel håll” på börsen

Aktiemarknaden tar för lätt på konjunktursignalerna. Lägre tillväxt riskerar att väga tyngre än lägre räntor. Det säger Annika Winsth och Johan Javeus i Makrorådet.

Den senaste tiden har tecknen på sämre konjunktur blivit fler. USA-ekonomin har varit och är delvis fortfarande en motvikt. Men också där sjunker farten, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

”Vi har i våra prognoser länge pekat på att USA också kommer att märka av inbromsningen. En orsak är att räntehöjningar påverkar ekonomin med en viss fördröjning och Federal Reserve höjde faktiskt räntan nio gånger fram till årets fotbyte. De får effekt nu”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

SEB:s analyschef Johan Javeus håller med.

”Jag är nästan sjukligt intresserad av vad som händer i USA. Den ekonomin brukar alltid ligga först i både upp- och nedgång. Och det ser inte bra ut i USA. Det har det inte gjort på ett år.”

Att arbetslösheten i september sjönk till 3,5 procent, den lägsta nivån på 50 år, ändrar inte på den bilden.

”Arbetsmarknaden är den del av ekonomin som vänder sist. Ska man titta runt hörnet är det ledande indikatorer som gäller. Inköpschefsindex är en bra sådan och den toppade för ett år sedan.”

Enligt Annika Winsth får centralbankerna ännu en gång en nyckelroll.

”Den viktiga frågan är hur djup svackan blir. Det bestämmer Fed. Centralbanken har sett vad som är på väg och har redan börjat sänka räntan. Annars hade det nog gått fortare åt fel håll.”

Hon skickar också en varning till aktieplacerarna.

”Som makroekonom tycker jag att siffrorna är sämre än vad aktiemarknaden visar. Å andra sidan håller centralbankernas lättnader börserna under armarna på kort sikt. Men jag tycker att man ska vara vaksam och reflektera över den risk man har i sin portfölj i dag. Risken är stor att det händer någonting som gör att det blir ett rally åt fel håll, att det kommer siffror som är sämre än man tänkt sig.”

Även på den punkten får hon medhåll av Johan Javeus.

”Jag har tittat mycket på samspelet mellan konjunktur och aktier. Det är som Annika säger: i början blir börserna mer glada åt förhoppningar om räntesänkningar än de blir oroliga för svagare konjunktur. Men om avmattningen blir för stor får aktiemarknaden det tufft. Börserna brukar toppa ungefär ett halvår innan vi får recession.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer