Annons

Experterna pekar ut största hotet mot börsen - ”Kompakt skräck”

Elizabeth Warren leder kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat. Hon är ett reellt hot mot börsen, menar förvaltarna som gästar veckans upplaga av Börsrådet i Di TV.

Elizabeth Warren.
Elizabeth Warren.

Det är bara ett år kvar till amerikanska presidentvalet och en sak är säker, Donald Trump vill bli omvald. Placerarna kommer hålla ett vaksamt öga på vem som blir hans motståndare. Just nu ser det ut att bli Elizabeth Warren som pekas ut som en vänsterkandidat. 

”Jag tror marknaden tar emot henne med kompakt skräck”, säger Henrietta Theorell, förvaltare på Swedbank Robur.

Henrietta Theorell, förvaltare på Swedbank Robur.
Henrietta Theorell, förvaltare på Swedbank Robur.Foto:Di TV/Most Photos

Hon kallar Elizabeth Warrens politik för ”ganska svensk”, men i amerikansk kontext är Massachusetts senatorn radikal. 

”Det mest dramatiska är att hon vill införa Medicare for all, en generell sjukförsäkring”, förklarar Henrietta Theorell i Börsrådet.

Hon resonerar att en generell sjukförsäkring skulle vara ett reellt hot för börsnoterade sjukhus och läkemedelsbolagens vinster, samtidigt som försäkringsbolagen också skulle tappa kunder. Lägg därtill att reformen skulle betalas av krympta försvarsanslag, ett slag mot bolagen som levererar till USA:s militär.  

På den positiva sidan ligger att hushållens konsumtion ökar när de får mer pengar att röra sig med. Men reformen kräver dels att Warren vinner mot Trump, dels att hon lyckas ro reformen i hamn.

Erik Bertilsson, förvaltare på Lancelot.
Erik Bertilsson, förvaltare på Lancelot.Foto:Di TV

”Frågan är vad hon får igenom”, säger Erik Bertilsson, förvaltare på Lancelot och pekar på att Donald Trump långtifrån lyckas uppfylla alla sina löften.

”Det kommer finnas en enormt stark lobbying emot”, säger Erik Bertilsson som inte tror att Elizabeth Warren står som segrare om ett år.

”Troligen inte”, instämmer Henrietta Theorell.

 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?