1515

Experterna om Draghi: ”Italiens bästa chans sedan Marshall-planen”

Efter drygt 20 år utan real tillväxt ska Italiens premiärminister Mario Draghi nu äntligen få fart på EU:s tredje största ekonomi. Verktyget är offentliga investeringar. Enligt Första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard är detta Italiens bästa chans sedan Marshall-planen.

Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.
Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.Foto:Jack Mikrut

 

Med pengar från EU:s återhämtningsfond och lån från kapitalmarknaden ska Italien investera sig ur inte bara corona-krisen utan 20 år av i det närmaste nolltillväxt. Den som håller i trådarna är premiärminister Mario Draghi, som nu drar nytta av det förtroendekapital han byggde upp som ECB-chef.

I Di-podden Makrorådet ger Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden, tummen upp.

”Jag tror att det här är Italiens bästa chans sedan Marshall-planen. Det Italien har begärt från EU-fonden motsvarar 13 procent av BNP och sträcker sig över en tidsperiod på sex år. Utöver det har Italien ett eget paket på ungefär 30 miljarder euro, vilket blir ytterligare ett par procent av BNP, som ska finansieras genom upplåning. Det är med andra ord enorma summor.”

Huvuddragen i Mario Draghis plan är att digitalisera den offentliga sektorn, investera i en många gånger eftersatt infrastruktur och driva på den gröna omställningen. Omkring 40 procent av de planerade investeringarna klassas som gröna.

”Det är en detaljerad plan som attackerar just de problem som Italien har haft svårt att göra någonting åt. Om vi tittar på varför Italien haft problem så handlar det inte om att landet i allmänhet har fört en ansvarslös finanspolitik. Budgeten har varit balanserad men väldigt mycket har gått åt till att betala räntor. Priset har varit väldigt låga investeringar. Nu har Italien en detaljerad plan som man också är överens med kommissionen om. Det ökar chanserna att lyckas”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Hon påpekar att Italien har både ett bytesbalansöverskott och en nettoförmögenhet gentemot omvärlden. Det gör att landet kan finansiera sina egna upplåningsbehov. Det stora orosmolnet är i stället det instabila politiska systemet.

”Italienska regeringar brukar inte överleva så länge. Den nuvarande har inte så lång tid kvar på sin mandatperiod. Som det ser ut nu kommer Mario Draghi att sitta i bara två år. Det skapar frågetecken. Men sammantaget är det den bästa chansen på väldigt lång tid.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är också i grunden positiv.

”Jag håller med om att Italien inte har fört en ansvarslös finanspolitik de senaste två decennierna, men kanske en ansvarslös tillväxtpolitik. Det stora problemet är att ekonomin inte har vuxit på 20 år. Möjligen kan det här ändra lite på det. De åtgärder som har presenterats - som digitalisering, gröna investeringar och satsningar på infrastruktur - är bra.”

Andreas Wallström hade dock gärna sett ännu större reformsummor.

”Jag tror inte att det är tillräckligt och håller inte med om att beloppen är så väldigt stora. Totalt handlar om 15 procent av BNP över sex år. Det är ungefär lika mycket som den färska svenska infrastrukturpropositionen, som visserligen löper över tio år. Jag tror inte att man ska förvänta sig en jätteboost.”

Kristin Magnusson Bernard invänder att det finns en poäng med att inte ta sig vatten över huvudet.

”Utgår man från basen är det ganska dramatiska förändringar. Givet var Italien kommer ifrån är det en ganska stor förbättring.”


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?