1515

Experterna: Kinaoron är överdriven

Den kinesiska ekonomin är i en svacka men risken för hårdlandning är inte akut och talet om nolltillväxt är överdrivet. Det säger Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström i Makrorådet.

Foto:Heiko, Junge

 

Kinas regim sänkte i tisdags årets tillväxtmål till 6,0–6,5 procent från tidigare ”runt” 6,5 procent. Målet har justerats ned flera gånger de senaste åren. 

Kristin Magnusson Bernard, globala chef för makroanalys på Nordea, tror att mer än nya ekonomiska bedömningar ligger bakom den senaste nedjusteringen.

”Jag ser det lite som ett förhandlingsspel. Vi närmar oss en handelsuppgörelse. Rimligen kommer Kina att behöva göra en del eftergifter gentemot USA. Då är det naturligt att bädda för det i relation till inhemska kritiker”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Den långsammare tillväxten är delvis frukten av den pågående omställningen av Kinas ekonomi från export och investeringar till konsumtion och tjänster. 

Men en del bedömare tror att den kinesiska ekonomin växer klart långsammare än de 6,6 procent som är den officiella bedömningen för 2018 och som var den lägsta takten sedan 1990. En del pratar till och med om nolltillväxt. 

Kristin Magnusson Bernard hör inte till dem.

”Vore det verkligen en hårdlandning på gång så tror jag att det inte skulle vara så mycket snack i Kina men väldigt mycket verkstad. Det är klart att regimen fortfarande har verktyg för att lösa nästan vilken situation som helst.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström påpekar att regimen ändå sett sig tvungen att agera.

”Man kan ju ändå notera att det presenterades nya finanspolitiska lättnader samtidigt som det lägre tillväxtmålet presenterades. Jag tror vi ska räkna med att Kina kommer att stimulera också med penningpolitiken.”

Inte heller han är dock alltför orolig för en så kallad hårdlandning.

”Min bedömning är ändå att Kina inte heller de närmaste åren kommer att utgöra den där stora risken. Problemet med att bedöma risker, oavsett om det är Kina eller de svenska hushållens skulder, är att avgöra vad som skulle vara den utlösande faktorn. I Sveriges fall är det nog stigande räntor och i Kinas att förtroendet plötsligt skulle svikta. Jag har lite svårt att se en sådan trigger.”

Den tyska ekonomin har ju bromsat oväntat snabbt. Kan det vara så att det verkliga tillståndet i Kinas ekonomi speglas bättre av de tyska siffrorna än av de kinesiska?
”För Tyskland är Kina en viktig handelspartner. Den inbromsning vi sett i Tyskland på exportsidan tror jag delvis hänger samman med Kina och i det större perspektivet den globala inbromsning vi har i konjunkturcykeln, som jag vill hävda har att göra med handelskonflikten mellan USA och Kina”, säger Andreas Wallström.

Kristin Magnusson Bernard ser den tyska statistiken som ett belägg för att Kinas tillväxt ligger en bra bit över noll.

”Skulle den kinesiska tillväxten vara ned mot noll hade de tyska siffrorna sett betydligt värre ut. Nu är de ungefär i linje med vad vi såg 2015–2016. Det kan snarare ses som ett tecken på att den kinesiska situationen inte är värre än vi tror.”

”De svenska exportföretagen vittnar också om god orderingång i Kina och det är siffror som är svårare att frisera”, säger hon.

Andreas Wallström är på samma linje.

”Utan att vilja sätta en exakt siffra så tror jag att den faktiska tillväxten ligger klart närmare den publicerade än noll.”


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?