1515
Annons

Experterna: Kinaoron är överdriven

Den kinesiska ekonomin är i en svacka men risken för hårdlandning är inte akut och talet om nolltillväxt är överdrivet. Det säger Kristin Magnusson Bernard och Andreas Wallström i Makrorådet.

Foto:Heiko, Junge

 

Kinas regim sänkte i tisdags årets tillväxtmål till 6,0–6,5 procent från tidigare ”runt” 6,5 procent. Målet har justerats ned flera gånger de senaste åren. 

Kristin Magnusson Bernard, globala chef för makroanalys på Nordea, tror att mer än nya ekonomiska bedömningar ligger bakom den senaste nedjusteringen.

”Jag ser det lite som ett förhandlingsspel. Vi närmar oss en handelsuppgörelse. Rimligen kommer Kina att behöva göra en del eftergifter gentemot USA. Då är det naturligt att bädda för det i relation till inhemska kritiker”, säger hon i Di-podden Makrorådet.

Den långsammare tillväxten är delvis frukten av den pågående omställningen av Kinas ekonomi från export och investeringar till konsumtion och tjänster. 

Men en del bedömare tror att den kinesiska ekonomin växer klart långsammare än de 6,6 procent som är den officiella bedömningen för 2018 och som var den lägsta takten sedan 1990. En del pratar till och med om nolltillväxt. 

Kristin Magnusson Bernard hör inte till dem.

”Vore det verkligen en hårdlandning på gång så tror jag att det inte skulle vara så mycket snack i Kina men väldigt mycket verkstad. Det är klart att regimen fortfarande har verktyg för att lösa nästan vilken situation som helst.”

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström påpekar att regimen ändå sett sig tvungen att agera.

”Man kan ju ändå notera att det presenterades nya finanspolitiska lättnader samtidigt som det lägre tillväxtmålet presenterades. Jag tror vi ska räkna med att Kina kommer att stimulera också med penningpolitiken.”

Inte heller han är dock alltför orolig för en så kallad hårdlandning.

”Min bedömning är ändå att Kina inte heller de närmaste åren kommer att utgöra den där stora risken. Problemet med att bedöma risker, oavsett om det är Kina eller de svenska hushållens skulder, är att avgöra vad som skulle vara den utlösande faktorn. I Sveriges fall är det nog stigande räntor och i Kinas att förtroendet plötsligt skulle svikta. Jag har lite svårt att se en sådan trigger.”

Den tyska ekonomin har ju bromsat oväntat snabbt. Kan det vara så att det verkliga tillståndet i Kinas ekonomi speglas bättre av de tyska siffrorna än av de kinesiska?
”För Tyskland är Kina en viktig handelspartner. Den inbromsning vi sett i Tyskland på exportsidan tror jag delvis hänger samman med Kina och i det större perspektivet den globala inbromsning vi har i konjunkturcykeln, som jag vill hävda har att göra med handelskonflikten mellan USA och Kina”, säger Andreas Wallström.

Kristin Magnusson Bernard ser den tyska statistiken som ett belägg för att Kinas tillväxt ligger en bra bit över noll.

”Skulle den kinesiska tillväxten vara ned mot noll hade de tyska siffrorna sett betydligt värre ut. Nu är de ungefär i linje med vad vi såg 2015–2016. Det kan snarare ses som ett tecken på att den kinesiska situationen inte är värre än vi tror.”

”De svenska exportföretagen vittnar också om god orderingång i Kina och det är siffror som är svårare att frisera”, säger hon.

Andreas Wallström är på samma linje.

”Utan att vilja sätta en exakt siffra så tror jag att den faktiska tillväxten ligger klart närmare den publicerade än noll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?