1515

Experterna: Januari – snål men inte hopplös

Den 24 januari är för många årets fattigaste dag. Klappar, raketer, fester och resor har satt sina spår. Men det finns knep för att göra månaden lite mer ekonomiskt uthärdlig.

Här är experternas bästa tips för pensionärer, unga vuxna och barnfamiljer.

Bild:Colourbox

"December är den månad man gör av med mest pengar och det är en dyr månad för många. Julen kostar och man lägger ut mer än vad man hade tänkt sig", säger Jens Magnusson, privatekonom på banken SEB SEB A -1,21% Dagens utveckling .

Julen följs dessutom av frestande mellandagsreor – något som strängt ska undvikas för den med lite i plånboken. Det enda som kan motivera att handla då är om du fått en julklapp som kan återlämnas mot kvitto och sedan köpas billigare på rean, säger Magnusson. Varor märkta med röda lappar kan också vara gamla och priset inte så nedsatt som du tror.

"Det må vara billigt att handla men det är ännu billigare att stanna hemma", säger han.

Ett generellt tips är också att göra januari till en månad att se över sina abonnemang, prenumerationer, och medlemskap, som tv, mobil, tidningar, gymkort, eller musik.

"Man kan ha hakat på för många saker som man inte använder", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea NDA SE -0,82% Dagens utveckling .

För barnfamiljer är tipset att prata om ekonomin med barnen, speciellt om de är lite äldre, säger Jens Magnusson. Man kan tala om att julen kostar mycket och att januari är en månad som man måste hålla igen en del. Det kan innebära att barnen inte får köpa mer saker, eller att julklappar lämnas tillbaka som man inte var riktigt nöjd med.

"Men sen är det viktigt att man inte lägger över någon ekonomisk stress på barnen", säger Jens Magnusson.

Börja dessutom med den ekonomiska planeringen inför året och tänk på längre sikt, inför semestern, vart man vill åka och då måste spara in på – och involvera barnen i även den processen.

"Man får dra ner på aktiviteter och hitta saker att göra hemma som inte kostar så mycket", säger Ingela Gabrielsson.

Även många pensionärer har stora utgifter kring jul.

Något som kan vara svårt att åtgärda nu men som kan lösas till nästa år är att ha rimliga förväntningar om kostnaden i förväg.

"Det är ganska ofta man åker hem till mormor och morfar och firar jul och förutsätter att de betalar. Men det är klart att man ska dela på de kostnader som uppstår", säger Jens Magnusson.

Pensionärer bör hålla utkik efter förmånliga rabatter, enligt Ingela Gabrielsson.

"Man kan också träffas tillsammans med nära och kära och laga mat", säger hon.

Studenter och unga har ofta större möjligheter att påverka sina inkomster än andra grupper. Därför kan de få ställa in sig på att januari blir en arbetsmånad, enligt SEB-ekonomen.

Maten är också en viktig del. Ät inte ute – inte bara på helger utan även på luncherna i veckan.

"Det finns julskinka och julkorv som reas ut som är alldeles utmärkt mat men som är mycket billigare än vad den var före jul", säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson råder unga vuxna till köpstopp.

"Avstå från att gå ut och låt bli att köpa grejer. Träffas hemma, hitta studentrabatter. Ett bra tips är också att titta bakåt på året som gått och sedan är det lättare att planera framåt vilka utgifter som kommer", säger Nordea-ekonomen.


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?