Annons

Experterna: Januari – snål men inte hopplös

Den 24 januari är för många årets fattigaste dag. Klappar, raketer, fester och resor har satt sina spår. Men det finns knep för att göra månaden lite mer ekonomiskt uthärdlig.

Här är experternas bästa tips för pensionärer, unga vuxna och barnfamiljer.

Bild:Colourbox

"December är den månad man gör av med mest pengar och det är en dyr månad för många. Julen kostar och man lägger ut mer än vad man hade tänkt sig", säger Jens Magnusson, privatekonom på banken SEB SEB A +2,17% Dagens utveckling .

Julen följs dessutom av frestande mellandagsreor – något som strängt ska undvikas för den med lite i plånboken. Det enda som kan motivera att handla då är om du fått en julklapp som kan återlämnas mot kvitto och sedan köpas billigare på rean, säger Magnusson. Varor märkta med röda lappar kan också vara gamla och priset inte så nedsatt som du tror.

"Det må vara billigt att handla men det är ännu billigare att stanna hemma", säger han.

Ett generellt tips är också att göra januari till en månad att se över sina abonnemang, prenumerationer, och medlemskap, som tv, mobil, tidningar, gymkort, eller musik.

"Man kan ha hakat på för många saker som man inte använder", säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea NDA SE +1,89% Dagens utveckling .

För barnfamiljer är tipset att prata om ekonomin med barnen, speciellt om de är lite äldre, säger Jens Magnusson. Man kan tala om att julen kostar mycket och att januari är en månad som man måste hålla igen en del. Det kan innebära att barnen inte får köpa mer saker, eller att julklappar lämnas tillbaka som man inte var riktigt nöjd med.

"Men sen är det viktigt att man inte lägger över någon ekonomisk stress på barnen", säger Jens Magnusson.

Börja dessutom med den ekonomiska planeringen inför året och tänk på längre sikt, inför semestern, vart man vill åka och då måste spara in på – och involvera barnen i även den processen.

"Man får dra ner på aktiviteter och hitta saker att göra hemma som inte kostar så mycket", säger Ingela Gabrielsson.

Även många pensionärer har stora utgifter kring jul.

Något som kan vara svårt att åtgärda nu men som kan lösas till nästa år är att ha rimliga förväntningar om kostnaden i förväg.

"Det är ganska ofta man åker hem till mormor och morfar och firar jul och förutsätter att de betalar. Men det är klart att man ska dela på de kostnader som uppstår", säger Jens Magnusson.

Pensionärer bör hålla utkik efter förmånliga rabatter, enligt Ingela Gabrielsson.

"Man kan också träffas tillsammans med nära och kära och laga mat", säger hon.

Studenter och unga har ofta större möjligheter att påverka sina inkomster än andra grupper. Därför kan de få ställa in sig på att januari blir en arbetsmånad, enligt SEB-ekonomen.

Maten är också en viktig del. Ät inte ute – inte bara på helger utan även på luncherna i veckan.

"Det finns julskinka och julkorv som reas ut som är alldeles utmärkt mat men som är mycket billigare än vad den var före jul", säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson råder unga vuxna till köpstopp.

"Avstå från att gå ut och låt bli att köpa grejer. Träffas hemma, hitta studentrabatter. Ett bra tips är också att titta bakåt på året som gått och sedan är det lättare att planera framåt vilka utgifter som kommer", säger Nordea-ekonomen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?